Rosa van Zijl (39) studeerde van 2000 tot 2007 Nederlands Recht aan de Universiteit Leiden en studeerde cum laude af op Strafrecht en Encyclopedie en filosofie van het recht. Ze behaalde daarnaast haar propedeuse Griekse en Latijnse Taal en Cultuur. Nu is ze strafrechtadvocaat bij Jebbink Soeteman Advocaten in Amsterdam. Ze is gespecialiseerd in het financieel-economisch strafrecht.
Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Bij Encyclopedie en filosofie van het recht volgde ik enorm inspirerende vakken. Mij is bijzonder bijgebleven dat we een essay moesten schrijven over de film Rashomon uit 1950, een Japanse film over in hoeverre de feitelijke waarheid te destilleren is uit getuigenverklaringen. Schitterend in de eenvoud waarmee dat complexe onderwerp wordt weergegeven. Bij Recht en literatuur werden we verplicht Misdaad en Straf te lezen van Dostojevski, eveneens een verplichting waar ik de docent nog steeds erkentelijk voor ben. Ook een gezamenlijke fietstocht door de duinen van Wassenaar was verplicht. Het nut ervan begrijp ik nog steeds niet, en ik heb me wezenloos getrapt op mijn studentikoze barrel, maar leuk was het wel. Echt slechte herinneringen heb ik niet, behalve misschien de tentamens in de veemarkthallen. Het was er steenkoud, het rook er naar koeienmest en de mussen hupten heen en weer op je tafeltje.
Wat was uw meest en wat uw minst favoriete vak?
De vakken over ethiek fascineerden mij enorm. De vraag waarom iets goed of fout wordt geacht houdt me nog steeds bezig, en is in mijn werk als strafrechtadvocaat een terugkerend thema. Vakken over regelgeving en interpretatie daarvan ben ik pas later leuk gaan vinden, toen me duidelijk werd welk effect die regelgeving in concrete situaties heeft. Ik kreeg er plezier in een concrete situatie te analyseren aan de hand van geldende regelgeving; daardoor ging het recht leven.
Wie was voor u een inspiratiebron?
Carel Smith was de docent van het moeilijkste vak dat ik heb gevolgd: Rechtsmethodologie. Bij hem lazen we filosofen waar geen touw aan vast te knopen was, en die ik in één geval tegengesteld interpreteerde aan wat hij had bedoeld. Iemand die deze materie kon doorgronden moet wel bijzonder intelligent zijn, zo meende ik, en dus heb ik hem als scriptiebegeleider gevraagd.
Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Ik was van de laatste generatie studenten die niet in de bachelor/master-structuur studeerde. In die tijd waren de vakken in het eerste jaar onverplicht. In die tijd heb ik mijn tentamens wel gehaald, maar vond ik andere aspecten van het studentenleven leuker en belangrijker en heb ik weinig uit mijn studie gehaald. Gelukkig is dat later goed gekomen, omdat het onderwijs leuker en intensiever werd.
Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Het is een cliché, maar de rechtenstudie biedt veel meer dan alleen het feit dat je er alle kanten mee op kunt. Het recht reguleert de hele maatschappij. Laat je niet uit het veld slaan als je sommige vakken saai of moeilijk vindt, maar laat je vooral inspireren door een vak, docent, boek of medestudent, die je aandacht weet vast te houden. Met een rechtendiploma en een idee van wat je boeiend vindt, zijn de eerste stappen voor een mooie carrière gezet.
Rosa van Zijl is deze week ook Mr. van de week. Lees het interview.
Heb je suggesties voor deze rubriek, mail dan naar: mr-studenten@mr-magazine.nl.