Ruben Houweling: ‘Als iedereen iets brengt, hebben we overvloed, als iedereen enkel haalt, ligt roofbouw op de loer’

Ruben Houweling is hoogleraar arbeidsrecht aan de Erasmus School of Law. Hij heeft het idee opgepakt om samen met studenten de educatieve dramaserie 'Casa Loco' te maken ter ondersteuning van zijn colleges over arbeidsrecht.

Delen:

Ruben Houweling ‘toen’

Ruben Houweling (40) studeerde tussen 1999 en 2004 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en studeerde af op Strafrecht. Nu, vele jaren later, werkt hij als hoogleraar arbeidsrecht bij Erasmus School of Law te Rotterdam.

Wat is de beste en slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
De beste herinneringen gaan toch wel uit naar de colleges van Van Dunne (verbintenissenrecht), Loonstra (arbeidsrecht) en Mevis (strafrecht). Wat een ‘omdenkers’! De slechtste herinneringen gaan uit naar de onbereikbaarheid en Oostblokbetonlook van de campus destijds. Een omgeving die weinig uitnodigde naar de campus te komen (ik kwam er dan ook niet vaak…). Die slechte herinneringen worden steeds weer gevoed door het schrille contrast met de hedendaagse prachtige foodcourt met Starbucks en Sushi-to-go in een overigens hoogwaardig state-of-the-art-design campus. Ik had beter nu kunnen studeren.

Wat was uw meest en minst favoriete vak?
Meest favoriet: masterclass arbeidsrecht. Samen met 14 medestudenten elke vier weken een uitdagende casus oplossen en die met de hoogleraar en zijn U(H)D’s te bespreken… Meest steile leercurve van de hele studie rechten ervaren.
Minst favoriet: was er niet echt… ik weet wel dat goederenrecht niet mijn sterkste vak was. Vond het buitengewoon saai.

Welke docent of welke jurist was voor u tijdens uw studie een inspiratiebron?
Cees Loonstra is absoluut een lifechanger geweest. Niet eens zozeer vanwege het vak (arbeidsrecht) wat hij doceerde, maar zijn originaliteit en anders durven denken. Inspirerend. De discussies met hem over het strafrecht boeiden mij het meeste. Mocht mede daarom en daardoor in het strafrecht promoveren (onder begeleiding van Paul Mevis, ook al zo’n prachtig persoon).

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Ik studeerde in de tijd dat je twee keer per jaar tentamens genoot en verder mocht doen wat je leuk leek. Dat had zeker zijn charme. Toch denk ik dat iets kortere periodes (om de 8 weken) en iets meer onderzoek en onderwijs op locatie, zoals (onderzoeks)stages, de studietijd hadden verrijkt. De master arbeidsrecht te Rotterdam met intensieve samenwerking met het beroepenveld (advocatuur, rechterlijke macht, bedrijfsleven) in kleine groepjes van maximaal 30 studenten had ik destijds graag zelf gevolgd.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
De academie is een prachtige omgeving. Ga er niet naartoe om enkel te consumeren maar vooral om te participeren. Als iedereen iets brengt, hebben we overvloed. Als iedereen enkel haalt, ligt roofbouw op de loer. Maar dat is vaderlijke wijsheid van een voormalig onderwijsdecaan: geniet van jullie heerlijke tijd en help de academie te innoveren, te presteren en blijvend te verwonderen. Rock on!

Ruben Houweling was eerder ook Mr. van de week. Lees hier het interview.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven