Ruben Houweling over een Netflix van het arbeidsrecht

Mr. van de week is Ruben Houweling. De hoogleraar arbeidsrecht aan de Erasmus School of Law maakte samen met studenten de educatieve dramaserie Casa Loco om zijn colleges over arbeidsrecht op te fleuren.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Ruben Houweling Erasmus School of Law ESL

Hoe kwam u op dit leuke idee?
Ik lag ’s nachts in bed de Netflix-serie The defiant ones te kijken en dacht toen ‘Hoe gaaf zou het zijn als studenten bingewatchend colleges zouden volgen en er ook nog wat van opsteken?!’ Oftewel, een soort Netflix van het arbeidsrecht. Een ARflix. En daar was opeens CasaLoco! Het leek me geweldig de energie van samensmeltende culturen, achtergronden en personen op de campus breder te delen. Het dagelijkse leven van de student is gaaf, spannend en inspirerend, maar ook complex, uitdagend en heel divers. De serie deelt eigentijdse issues en alledaagse avonturen van, voor en door studenten. Daarmee geeft het ook food for thought en wellicht stof die we uit de serie weer naar de campus(colleges) kunnen halen. Maar… het moet vooral gaaf en verslavend zijn.

Plaats van handeling is het fictieve studentenhuis Casa Loco. Welke arbeidsrechtelijk interessante dingen vinden daar plaats?
Ontzettend veel. Oproepkrachten die geen oproep meer krijgen, zoeken naar werk, ontslag, platformwerk, #metoo… Maar als het goed is, merkt de kijker daar vrijwel niets van. Dat was de uitdaging: maak een gave serie die verslavend is voor studenten, die aanzet tot debat, maar die absoluut niet belerend is zoals ‘Zou Eva misschien een ar-beids-over-een-komst heb-ben?’ [verschrikkelijk!]. De inhoud is heel ‘sneaky’ verwerkt. Dat was best lastig, maar is heel goed gelukt!

En wat vinden de studenten ervan? Steken ze er meer van op dan van een hoorcollege?
De eerste resultaten zijn heel positief. Verfrissend. Nieuw. Eigentijds. Tijdens mijn bachelorvak in maart dit jaar gaf ik studenten de opdracht aflevering 1 of 2 te kijken en het probleem van Eva of JP (karakters in CasaLoco) op te lossen. Dat leidde tot heel gave discussies. CasaLoco biedt docenten een prachtig medium om problemen aan de orde te stellen en in het onderwijs te betrekken. Omdat het gaat over studenten van verschillende studie- en culturele achtergronden is het mogelijk eenzelfde kwestie vanuit verschillende disciplines te benaderen. Ten slotte is CasaLoco een ideaal medium om faculteitoverstijgende kwesties aan de orde te stellen die binnen de academische (studenten)gemeenschap spelen: omgaan met stress, duurzaamheid, inclusie. Maar uiteindelijk wil iedereen natuurlijk vooral weten of Sjoerd nu wel of niet iets krijgt met Sterre…

Filmpjes maken is vakwerk. Hoe hebt u dat georganiseerd?
De Erasmus Universiteit heeft een zeer professionele onderwijsondersteuning, genoemd Centre for Learning and Innovation (CLI), met ook een eigen studio. De mensen daar (Pieter van Baarle), kenden weer mensen in de filmwereld en voor we het wisten zaten we met de regisseur (Jan Pool) en de scenarioschrijver (Eva Toorop) aan tafel. Een professionele cast van acteurs volgde. Al deze mensen hebben meegewerkt aan onder meer Spangas, Mocro Maffia en Drugslab.

Er staan al 4 afleveringen op YouTube. Volgen er meer?
We hebben in maart de pilot geïntroduceerd van vijf afleveringen. Die gaan we eerst evalueren. Wat vonden studenten ervan? Als dat positief uitpakt – waar het alle schijn van heeft – dan volgt er een volledig seizoen. We zijn de scripts daarvoor al aan het maken.

En kijken studenten van andere faculteiten ook?
Sterker nog, dat is een van de uitgangspunten geweest. De serie moet alle studenten (niet alleen die van rechten) aanspreken. En niet alleen de Rotterdamse studenten… de hele academische gemeenschap. Nobody wins unless everybody wins, toch?

Als u het voor het zeggen had dan?
Zou de aankomende minister van SZW het Wetboek van Werk invoeren en daarmee een duurzame regulering van de arbeidsmarkt bewerkstelligen (www.wetboekvanwerk.nl).

Wat is over u niet bekend, dat wel interessant is?
…dat ik ooit in een bandje speelde dat in het Goffert Park Nijmegen een podium deelde met onder andere Metallica.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?
www.ar-updates.nl , what else?!

Welk boek las u het laatst?
De wereld van gisteren (Stefan Zweig). Een goede vriend gaf het me. Een aanrader. Juist nu.

Met welke beroemdheid zou u in quarantaine willen?
Met Billy Corgan (Smashing Pumpkins): een jaar lang elke dag gitaar spelen en muziek maken (en zijn chagrijn op de koop toe nemen)… heerlijke gedachte.

 

Benieuwd naar de studententijd van Ruben Houweling? Lees het hier.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top