Spin Master beweerde dat de Rubik’s Cube een auteursrechtelijk beschermd werk was en dat zij de rechthebbende was. Goliath bracht de NexCube op de markt, die volgens Spin Master inbreuk maakte op hun auteursrecht. Daarom eiste Spin Master in het kort geding dat Goliath zou stoppen met de verkoop van de NexCube in de Europese Unie en informatie zou verstrekken over de verkoopaantallen en behaalde winst. De voorzieningenrechter wees deze eisen echter af, waardoor Spin Master in hoger beroep ging om alsnog gelijk te krijgen.
Drie auteursrechten
Op 12 september 2023 oordeelde het hof dat het hoger beroep van Spin Master niet slaagde en bevestigde daarmee het eerdere vonnis van de voorzieningenrechter. Het hof legde uit hoe het tot dit oordeel was gekomen.
Auteursrecht 1. De driedimensionale geometrische vorm
De voorzieningenrechter heeft dit auteursrecht niet erkend en verwijst naar specifieke rechtsoverwegingen uit een eerdere uitspraak van hetzelfde hof. De rechter beargumenteer dat de bewegende elementen van het Rubik’s Cube-puzzelspel niet auteursrechtelijk beschermd zijn, omdat deze elementen technisch en functioneel van aard zijn.
Auteursrecht 2. Het spelconcept
De rechter heeft geoordeeld dat het spelconcept, zelfs zonder expliciete spelregels, duidelijk wordt uitgedrukt door de Rubik’s Cube en volledig daarmee samengaat. Daarom beschouwt de rechter dit spelconcept niet als een afzonderlijk werk dat auteursrechtelijke bescherming verdient. Spin Master slaagde er niet in om aan te tonen welke ‘extra’ elementen het spelconcept zouden onderscheiden.
Auteursrecht 3. Geen inbreuk
De rechter heeft geconcludeerd dat de Rubik’s Cube unieke kenmerken heeft in termen van de breedte, kleur en het rooster, met kleuren zoals rood, groen, geel, blauw, wit en oranje. Hierdoor heeft de Rubik’s Cube een origineel karakter. Verder heeft de rechter vastgesteld dat de kubus van Goliath geen inbreuk maakt op het auteursrecht van Spin Master. Dit oordeel is gebaseerd op verschillende redenen, waaronder het ontbreken van een (zwart) rooster bij de ‘NexCube’, verschillen in kleurtinten, verschillende zijden, flexibiliteit en materiaalgebruik.
Geen sprake van auteursrechtinbreuk
In deze kortgedingzaak heeft de rechter geoordeeld dat er geen sprake is van auteursrechtinbreuk door Goliath op het werk van Spin Master met betrekking tot de Rubik’s Cube. De rechter heeft Spin Master ook veroordeeld tot het betalen van de proceskosten in hoger beroep.