Shahram Malouki (UvA) over het geheim om goede studieresultaten te behalen

Rechtenstudenten kunnen flink ambitieus zijn. Zo ook Shahram Malouki. Hij liet zich dan ook door niets tegenhouden om rechten te gaan studeren. Hij rondde zijn mavo af, toen havo, vwo, en nu is hij student Honours College of Law aan de Universiteit van Amsterdam.

Delen:

Shahram Malouki

Waarom wilde je altijd al rechten studeren?
Ik hecht veel waarde aan eerlijkheid en rechtvaardigheid. Tegelijkertijd vind ik het belangrijk om niet alleen voor mijzelf, maar ook voor anderen op te komen wanneer zij te maken krijgen met onrechtvaardige situaties, en op die manier maatschappelijk betrokken te blijven. Daarom wist ik al vroeg dat ik een togaberoep wil uitoefenen. Het stellen van duidelijke doelen heeft ervoor gezorgd dat ik na mijn mavo-diploma (2015) ook mijn havo- (2017) en vwo-diploma (2019) heb gehaald.

Houd je je ook nog met andere dingen bezig, naast je studie?
Dit jaar ben ik de voorzitter van studievereniging Amsterdam Law Firm. Daarnaast werk ik voor de Amsterdamse Orde van Advocaten, waar ik de deken op juridisch gebied ondersteun.

En heb je ook al stage(s) gelopen?
Vorig jaar heb ik stage gelopen bij NautaDutilh. In de eerste maand liep ik stage bij de praktijkgroep bestuursrecht (Rotterdam) en in de tweede maand bij mededingingsrecht (Amsterdam). Bij het bestuursrecht heb ik mij vooral beziggehouden met kwesties over het opvragen van overheidsinformatie, milieurestricties en vergunningen. Op het gebied van het mededingingsrecht heb ik onder meer gekeken naar de meldingsplichten bij overnames, verschillende leerstukken uitgewerkt (bijvoorbeeld ‘de failing firm defence’) en (nieuwe) wetgeving en uitspraken samengevat en gepresenteerd. De begeleiding en de samenwerking met advocaten was uitstekend geregeld bij het kantoor. En op dit moment loop ik ook stage, bij de strafrechtafdeling van Prakken d’Oliveira Human Rights Lawyers. Hier heb ik al vroeg mee mogen werken aan onder meer moord-, drugs-, en terrorismezaken.

Welke vaardigheden heb je tijdens je stages verbeterd?
Verschillende! Allereerst mijn schriftelijke vaardigheden, door het opstellen van memo’s en door mee te schrijven aan de pleitnota’s van advocaten. Verder heb ik mijn onderzoeksvaardigheden verbeterd door regelmatig op zoek te gaan naar antwoorden op heel specifieke (vaak complexe) rechtsvragen. Daarnaast heb ik geleerd om creatief om te gaan met beschikbare informatie. Vaak is er geen duidelijk antwoord te vinden, dus is het belangrijk om de feiten, de wetgeving en jurisprudentie (voor zover mogelijk) op zo’n manier te interpreteren dat het voor jouw cliënt het beste uitkomt. 

Weet je al wat je master gaat worden?
Zowel tijdens de studie als in de praktijk vond ik het strafrecht het meest aanspreken. Daarom ben ik van plan om vanaf september te beginnen met de master strafrecht aan de UvA.

Wat is je tot nu toe meegevallen, en wat tegengevallen aan je studie?
Tot nu toe vind ik het meevallen qua complexiteit en vaardigheden die van je gevraagd worden. Na het bestuderen van de literatuur en het volgen van de hoorcolleges en  werkgroepen, begrijp ik al een groot deel van de stof. Door het lopen van stages gaat het schrijven van papers ook gemakkelijker. Wat voornamelijk is tegengevallen, zijn de online hoorcolleges en werkgroepen tijdens de coronacrisis. De kwaliteit van het onderwijs was op dat moment een stuk minder.

Wat is jouw geheim om goede studieresultaten te behalen?
Planning, voorbereiding en doorzettingsvermogen is het belangrijkst. Het is belangrijk om altijd een weekplanning te maken, zodat je precies weet op welke momenten je moet studeren. Om je doelen te behalen is doorzettingsvermogen verder van belang. Je hebt niet veel aan je planning als je het niet vervolgens uitvoert. Het maken van een planning is wel al een eerste stap. Bewezen is namelijk dat zonder planning de kans op uitstelgedrag groter is. Tot slot is het ook goed om altijd voorbereid naar de werkgroepen te gaan. Zonder het eerst zelf geprobeerd te hebben, zal je de stof minder goed begrijpen. Als je een keer niet voorbereid bent, is het daarom aan te raden om te kijken of je een werkgroep later kunt volgen. 

Leren voor tentamens doe ik op de volgende manier. Eerst maak ik per week een samenvatting van de literatuur. Vervolgens ga ik naar de hoorcolleges en werkgroepen van die week, en maak ik daar aantekeningen. Twee weken voor het tentamen kort ik mijn samenvatting in en verwerk ik de aantekeningen van de hoorcolleges en werkgroepen in mijn samenvatting. Het is belangrijk om te realiseren dat zodra een bepaald onderwerp terugkomt in de literatuur, hoorcolleges en werkgroepen, de kans vrij groot is dat het ook terugkomt op het tentamen. Daar leg ik de focus op in mijn samenvatting en bij het leren voor het tentamen.

Wat is je tip voor medestudenten als het gaat om stagelopen?
Mijn tip voor medestudenten is om zo veel mogelijk te netwerken (bijvoorbeeld door advocaten aan te spreken op evenementen) en om bij verschillende soorten kantoren of organisaties stage te lopen, tenzij je al precies weet waar je later zou willen werken. In dat laatste geval is het wellicht beter om bij verschillende soortgelijke kantoren of organisaties stage te lopen. 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven