Slachtoffers massaschade willen vooral erkenning en voorkoming van meer leed

Massaschadeprocedures worden doorgaans ingezet om financiële compensatie te verkrijgen voor de slachtoffers. Zij willen echter ook erkenning van hun leed en het voorkomen van herhaling daarvan. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Karlijn van Doorn aan de Universiteit van Tilburg.

Delen:

Karlijn van Doorn (foto: Tilburg University)

Van Doorn is werkzaam bij de afdeling Privaatrecht van de Tilburgse universiteit. Zij deed haar onderzoek door middel van een literatuurstudie en interviews. Ze sprak met slachtoffers van het faillissement van de DSB-bank, van seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk en van het DES-hormoon.

Behoefte

Bij de afwikkeling van dergelijke massaschade worden collectieve procedures opgetuigd. Van Doorn onderzocht of deze de benadeelden wel brengen waar ze behoefte aan hebben, en hoe zij het collectieve afwikkelingstraject ervaren. Ze doet in haar onderzoek aanbevelingen om de behoeften van slachtoffers beter in te bedden in trajecten ter afwikkeling van massaschade.

Hoewel juristen meestal inzetten op financiële compensatie, blijken er bij de geïnterviewde benadeelden juist veel immateriële motieven te spelen. De slachtoffers zijn op zoek naar erkenning, ze willen voorkomen dat een ander hetzelfde overkomt, of ze hebben de behoefte om de schadeveroorzaker te straffen dan wel ter verantwoording te roepen. Een geldbedrag heeft voor hen vaak veel meer een symbolische betekenis.

Opluchting

Daarnaast blijkt het weten van het bestaan van medeslachtoffers opluchting en troost te bieden. Ook vinden slachtoffers het belangrijk om gehoord te worden en willen ze informatie over het afwikkelingstraject. Ze hebben er begrip voor dat er met een verdeelsleutel wordt gewerkt voor de schade-afwikkeling, maar die verdeelsleutel zou wel moeten aansluiten bij hoe zij de schade beleefd hebben.

Ruimte

Van Doorn doet op grond van deze inzichten de aanbeveling om niet alleen financiële compensatie, maar ook immateriële behoeften als uitgangspunt te nemen in trajecten ter afwikkeling van massaschade. Dat heeft gevolgen voor de invulling van het juridische schadebegrip, de wijze van schadeberekening en de autonomie van partijen.

Een schadeafwikkeling buiten de rechter om biedt de betrokken partijen volgens Van Doorn ruimte om aandacht te geven aan de immateriële belangen van de benadeelden. Zo zouden best practices ontwikkeld kunnen worden.

Promotie

Karlijn van Doorn promoveert op vrijdag 2 februari 2024 om 10.00 uur in de aula van Tilburg University. De titel van haar proefschrift luidt: ‘De mensen achter de grote getallen. Een empirisch-juridisch onderzoek naar de belangen van benadeelden in situaties van massaschade.’

De promotie kan gevolgd worden via een livestream.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven