Smaad en belaging van advocaat Jan Vlug: zes maanden cel en contactverbod

Ongefundeerde beledigingen aan het adres van een advocaat worden niet getolereerd. De rechtbank Den Haag legde een man voor belaging van strafrechtadvocaat Jan Vlug en het plegen van smaadschrift een gevangenisstraf van zes maanden op, waarvan een maand voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.

Delen:

Smaad en belaging van advocaat Jan Vlug: zes maanden celstraf en contactverbod - Mr. online
Foto: Depositphotos

De man, Willem Dankbaar (1961) ziet zichzelf als een autodidactisch onderzoeksjournalist. Volgens hem is de verkeerde persoon veroordeeld voor de in 1999 gepleegde moord op Marianne Vaatstra. Hij stelt dat het Openbaar Ministerie dit ook weet en de kwestie opzettelijk in de doofpot heeft gestopt. Advocaat Jan Vlug (Vlug Huisman Maarsingh Strafpleiters, Deventer), die de verdachte in dat strafproces bijstond, zou volgens Dankbaar hieraan hebben meegewerkt. Vlug werd door de man veelvuldig gebeld en gemaild en hij plaatste smadelijke berichten over de advocaat op sociale media en op zijn website. Dat valt onder belaging. Daarnaast maakte Dankbaar zich schuldig aan smaadschrift door de advocaat te beschuldigen van corruptie.

Integriteit

De strafrechter van de rechtbank Den Haag stelt dat smadelijke berichten verstrekkend kunnen zijn, zeker als het een advocaat betreft: integriteit en het handelen in het belang van de eigen cliënt behoren tot de kernwaarden van de advocatuur. Met zijn handelen heeft Dankbaar stelselmatig inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van de advocaat. Advocaat Vlug heeft in zijn aangifte verklaard dat door het handelen van Dankbaar sprake is van ernstige reputatieschade en zijn integriteit geweld wordt aangedaan. Dankbaar heeft met zijn handelen ook stelselmatig inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van Vlug. Om hem af te remmen werden Dankbaar al schorsingsvoorwaarden opgelegd maar daar hield hij zich niet aan. Hij wilde niet met zijn ‘onderzoek’ stoppen en bleef zijn mening over het OM geven.

Strafblad

Dankbaar was eerder (onherroepelijk) veroordeeld voor het plegen van smaadschrift. De rechtbank houdt bij het opleggen van de straf rekening met dit strafblad. Dankbaar had beloofd geen contact meer te zullen opnemen met Vlug maar daar heeft de rechtbank geen vertrouwen in. Het OM eiste een celstraf van zes maanden. Dat neemt de rechtbank over: Dankbaar moet voor zes maanden de gevangenis in, waarvan een maand voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Ook mag hij gedurende vijf jaar op geen enkele manier contact opnemen met advocaat Vlug. Bij iedere overtreding hiervan krijgt hij vier weken celstraf met een maximum van zes maanden.

Lees hier de uitspraak van de rechtbank Den Haag.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven