Openbare bibliotheken mogen e-books online uitlenen

Delen:

Het online uitlenen van e-books door openbare bibliotheken valt onder de Europese leenvergoedingsregeling en kan niet door uitgevers worden verboden. Dat volgt uit een arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie van eind 2016.

Het Hof oordeelde dat “het begrip ‘uitlening’ […] mede de uitlening omvat van een digitale kopie van een boek waarbij deze kopie op de server van een openbare bibliotheek wordt geplaatst en het mogelijk wordt gemaakt dat een gebruiker die kopie door middel van downloaden op zijn eigen computer reproduceert, zodanig dat tijdens de uitleenperiode slechts één kopie kan worden gedownload en de door deze gebruiker gedownloade kopie na afloop van die periode door hem niet meer kan worden gebruikt”.

Ter onderbouwing van dit oordeel overwoog het Hof: “Gezien het belang van de openbare uitlening van digitale boeken en om zowel de nuttige werking van de in [uitzondering voor openbare uitlening] als de bijdrage van deze uitzondering aan de bevordering van culturele activiteiten te beschermen, kan dus niet worden uitgesloten dat [de regeling] ook van toepassing is in gevallen waarin de door een voor het publiek toegankelijke bibliotheek verrichte handeling, […], kenmerken vertoont die in wezen vergelijkbaar zijn met die van de uitlening van gedrukte werken.”

Omdat online uitlenen volgens dit ‘one copy, one user’ model sterk lijkt op het uitlenen van papieren exemplaren, moet het dus kunnen. Wel mogen lidstaten de voorwaarde stellen dat het e-book eerst rechtmatig in het verkeer is gebracht. Het online uitlenen van illegale kopieën van e-books is niet toegestaan.

Het Hof van Justitie deed geen uitspraak over de vraag of de doorverkoop van e-books is toegestaan. Daarover is in kort geding geprocedeerd en is een bodemprocedure aanhangig bij de Rechtbank Den Haag in de zaak-Tom Kabinet. Eerder oordeelde het Hof van Justitie dat de verkoop van gedownloade computersoftware met een in de tijd onbeperkte gebruikslicentie mag worden doorverkocht.

Vindplaatsen:

HvJ EU 10 november 2016, ECLI:EU:C:2016:856, Vereniging Openbare Bibliotheken
Hof Amsterdam 20 januari 2015, ECLI:NL:GHAMS:2015:66, NUV / Tom Kabinet
HvJ EU 3 juli 2012, ECLI:EU:C:2012:407, UsedSoft/Oracle

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven