Op deze manier maakten vijftig studenten kennis met de sociale praktijk in het notariaat. De Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de VU is het initiatief gestart om de nieuwe generatie academici ervan te doordringen dat de rol van de notaris verder reikt dan het opstellen en passeren van aktes. “Daar komt ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid bij, waarop de faculteit haar studenten zo goed mogelijk wil voorbereiden,” zegt organisator en onderwijsontwikkelaar Laura Geelen.
Zij vervolgt: “Het initiatief past bij de doelstelling van de VU, te weten het opleiden van verantwoordelijke wereldburgers. Belangrijk is dat studenten zich vanaf de start van hun (studie)loopbaan bewust zijn van de bredere impact van hun toekomstige werk en de actieve rol die zij op zich kunnen nemen in een inclusieve samenleving.”
Er zijn in het land al initiatieven op poten gezet rondom het sociaal notariaat. De bekendste is het Sociaal Notariaat Den Bosch opgericht door Yvonne Vleeshouwers, die uitlegde wat het sociaal notariaat in de praktijk behelst. Andere sprekers waren de kandidaat-notarissen Wirasha Autar (Lexence) en Avalon Hagens (Seinstra Van Rooij Notarissen). Alle drie benadrukten ze het belang van een sociaal notariaat en vertelden zij hoe zij – in afwachting van een eventueel landelijk geregeld stelsel – de sociale praktijk hebben omarmd.
Verrast
Communicatie-adviseur Annelies van der Laan (KNB) vertelde dat de beroepsorganisatie sociale initiatieven steunt. De KNB, zei Van der Laan streeft, naar een notariaat dat toegankelijk voor iedereen, met speciale aandacht voor kwetsbare groepen. De KNB heeft positief gereageerd op het voorstel van Tweede Kamerlid Michiel van Nispen (SP) voor de oprichting van een sociaal notariaat.
Het grootste deel van de studenten (78 procent van de respondenten) had nog nooit gehoord van het sociaal notariaat. Na afloop merkten studenten op verrast te zijn dat de notaris voor veel mensen ontoegankelijk is. Een student merkte bovendien na afloop op: “Ik ben heel blij dat het onderwerp diversiteit aan bod is gekomen, blijf dit alsjeblieft doen!”
De wind mee
De Dag van het Sociaal Notariaat is een onderdeel van de overkoepelende facultaire leerlijn Professionele en Persoonlijke Identiteit. Dit traject wordt door alle eerstejaarsstudenten van de faculteit doorlopen. De professionele en persoonlijke vorming van studenten staat daarin centraal.
Het sociaal notariaat heeft de wind mee. President Hoge Raad Dineke de Groot brak er een lans voor in de laatste editie van Notariaat Magazine. “De diensten van de notaris hebben een belangrijke preventieve werking,” betoogde De Groot. “Het lijkt mij een goede overweging om die diensten via de gefinancierde rechtspraak aan te bieden aan mensen die het niet kunnen betalen.”