Stavanger in Noorwegen, Prachtig, majestueus en verbluffend

Preikestolen, Kjerag, Lysefjord, de stranden van Sola. De regio van Stavanger is een gebied om verliefd op te worden.

Delen:

De Noorse fjorden zijn met recht een van de mooiste reisbestemmingen ter wereld te noemen. Tijdens een enquête over het meest populaire werelderfgoed door het National Geographic Traveler Magazine en het National Geographic Center for Sustainable Destinations kwamen de fjorden van West-Noorwegen zelfs als winnaar uit de bus.

Waanzinnig uitzicht

De regio van Stavanger telt talloze schitterende fjorden. Een van de meest beroemde is het Lysefjord. Deze fjord is 42 kilometer lang en heeft rotsachtige zijwanden die met een hoogte van 1000 meter bijna verticaal in het water steken. De fjord is niet alleen lang en smal maar ook op sommige plekken net zo diep als hoog. Je kunt deze geweldige fjord bewonderen tijdens een fjordcruise vanuit Stavanger die het hele jaar door gaat. Deze plek is zonder twijfel een van de hoogtepunten van de Noorse natuur.

Het Lysefjord bevat nog twee andere geweldige bezienswaardigheden: Kjerag en Preikestolen (‘de Preekstoel’). De Preikestolen ligt 604 meter boven zeeniveau en is de meest bezochte plek van de provincie Rogaland. Volgens Lonely Planet is dit de nummer 1 van meest adembenemende uitzichtplateaus. Je kunt de Preikestolen zien vanaf het Lysefjord maar is nog veel indrukwekkender van bovenaf. Na een spectaculaire wandeltocht van twee uur word je beloond met een adembenemend uitzicht over de fjord.

Hou je van een uitdaging?

De andere grote trekpleister, Kjerag, komt tot 1110 meter hoog, maar de noordelijke afgrond aan het Lysefjord trekt de meeste bezoekers. Deze afgrond is 984 meter diep en bevindt zich vlak bij de beroemde Kjeragbolten, een groot blok dat ingeklemd zit tussen twee rotsen. Het duurt ongeveer drie uur om naar Kjerag te lopen dus wees voorbereid op een slopende klim die wel absoluut de moeite waard is.

Als je van wandelen in de bergen houdt maar meer van de wat kortere afstanden bent dan is het bezichtigen van de Månafossen-waterval een echte aanrader. De Månafossen heeft een vrije val van 92 meter en is daarmee de grootste waterval van de provincie Rogaland. Het is tevens de op acht na hoogste waterval met vrije val van Noorwegen. De waterval is beschermd en tegelijk een van Rogalands populairste attracties.

Een bezoek aan de maan

Het Magma Geopark is lid van het Europese Geopark, onder toezicht van UNESCO, dankzij zijn unieke rotsformaties die het op een maanlandschap doen lijken en van groot aardrijkskundig belang zijn. Dit gebied wordt al meer dan 100 jaar door geologen bezocht en heeft ruim 350 grotere en kleinere wetenschappelijke aardrijkskundige onderzoeken en een rijke literatuurhistorie over deze speciale rotsen opgeleverd. Verscheidene plekken in het Magma Geopark laten aardrijkskundige fenomenen zien die je nergens anders in Europa tegenkomt.

Sogndalstrand, Helleren en het Jøssingfjord

Sogndalstrand is het enige dorp in Noorwegen waar zowel de houten gebouwen uit de 17e en 18e eeuw als het omringende landschap een beschermde status hebben. Diep in het Jøssingfjord, onder de oude nederzetting Helleren, liggen twee huizen die uit het eind van de 17e en begin van de 18e eeuw dateren.

Betoverende stranden

De regio van Stavanger heeft niet alleen prachtige fjorden en kolossale bergen maar ook betoverende stranden. Je vindt hier de langste zandstranden van Noorwegen. In een artikel van The Sunday Times onder de naam Best Holidays 2004 eindigde Solastranden als zesde strand ter wereld. De journalist David Wickers was zelfs zo enthousiast dat hij het strand hoger liet eindigen dan stranden in Spanje en Thailand. Je kunt hier op allerlei manieren tijd doorbrengen, van zonnen en zwemmen tot kiten en surfen. De vuurtorens die aan de kust en landinwaarts staan, zijn toegankelijk voor toeristen en sommige bevatten eetgelegenheden. Bijvoorbeeld heerlijk om je vakantie mee af te sluiten.

Bron: Visit Norway

Stavanger

Ook Stavanger zelf is prachtig om te bezoeken. Je vindt er oude houten huisjes die nog steeds worden bewoond, het eten is er fantastisch en de stad is gezellig. Je komt er eenvoudig met een ferry, zoals die van Fjord Line. Een fijne combi, zo’n stad, met al dat natuurschoon in de omgeving. 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven