Stemfie: much ado about something

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

De ‘stemfie’ – een onnodig blije foto van jezelf met je ingevulde stembiljet – heeft voor nogal wat consternatie gezorgd. En dat is terecht. De laatste jaren waren we net gewend geraakt aan beelden van stemlokalen met meer BOA’s dan kiezers om te verzekeren dat er maar één kiezer in het stemhokje stond. Het zag er misschien intimiderend uit, zo werd ons voorgehouden, maar het diende een hoger doel. Uitgesloten moest worden dat een twaalfjarige zoon doet alsof hij zijn analfabete moeder helpt terwijl hij eigenlijk de instructies van zijn vader staat te handhaven. Het pure bestaan van de mogelijkheid van stemdwang bij family voting was al voldoende om in zijn algemeenheid kinderen in het stemhokje te verbieden.

Voor een ‘stemfie’ geldt eigenlijk hetzelfde. Ook daarvan kan misbruik worden gemaakt, bijvoorbeeld door de echtgenoot die het niet meer lukt om zijn vrouw te laten controleren via zijn minderjarige zoon. Maar desondanks werd het verschijnsel niet tegengegaan. Het groeide zelfs uit tot een hip dingetje voor kosmopolitische bakfietsen. Minister Plasterk vond het voor de opkomst ‘niet onaardig’ om ‘stemfies’ te maken.

De Stichting Bescherming Burgerrechten hield het hoofd koel en vorderde in kort geding dat de minister zijn uitspraak zou terugnemen en wel zou optreden tegen de ‘stemfies’. Zo ver ging voorzieningenrechter Hofhuis niet. Hoewel ook hij vond dat de nadelen zwaarder wegen dan de voordelen, constateerde hij dat er geen ‘burgers bindende verbodsbepaling’ bestond. En wat de wet niet verbiedt, hoeft de minister niet mogelijk te maken, concludeerde Hofhuis.

Strikt genomen is een expliciete verbodsbepaling niet nodig. Zo’n regel is er bij family voting ook niet. Dat wordt gewoon tegengegaan via de algemene bepalingen en de bevoegdheid om de orde in het stemlokaal te handhaven. Zoiets had ook hier gekund. Maar het is eerst aan de Kiesraad om de minister hierop te wijzen.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top