Steunzolen

Delen:

Jermaine is onlangs aangehouden op verdenking van een autokraak. Hij voldeed aan het signalement en bevond zich gedurende de voor de nachtrust bestemde tijd in de nabijheid. Meer bewijs was er niet en de volgende dag is hij dan ook in vrijheid gesteld. Echter, de politie heeft zijn schoenen in beslag genomen voor nader onderzoek. Het punt is echter dat Jermaine speciale zolen in zijn schoenen heeft vanwege rugklachten. Hij zit dan ook te springen om zijn steunzolen.

Het terugkrijgen van in beslag genomen zaken is een kriem. Ik begin er simpelweg niet meer aan omdat het te veel tijd kost en het resultaat lang op zich laat wachten. Meestal dient er een klaagschrift bij de rechtbank te worden ingediend, wil iemand van de zijde van justitie er serieus naar kijken. Het advies is dan ook om het eerst zelf maar te proberen. Jermaine liep echter ook vast in het beslagmoeras.

Maar er is hoop! Justitie erkent zelf ook dat het afhandelen van beslag een zootje is. Men heeft al een tijdje een speciaal beslagloket in werking gesteld, een stap in de goede richting, maar daar is men ook afhankelijk van informatie van derden aangaande de status en verblijfplaats van de schoenen. En daar wringt hem ook voor Jermaine niet alleen de spreekwoordelijke schoen. Het moet anno 2017 toch niet zo moeilijk zijn om te weten waar bepaalde zaken zich bevinden? Ik kan mijn bestelling uit China op de voet volgen, zie de pizzakoerier virtueel richting mijn huis rijden, maar een in beslag genomen voorwerp lijk te zijn opgegaan in het niets. Medio september organiseerde het ministerie van Veiligheid en Justitie een 2-daags symposium over het beslag. De ‘Blockathlon’ met slogan ‘in beslag door blockchain’ en ik mocht plaatsnemen in de jury om de teams te beoordelen die middels een ‘blockchain’ een oplossing voor onderhavige problematiek mochten aandragen.

Ik had nog niet eerder van dit nieuwe fenomeen gehoord. Over blockchain wordt ook gezegd dat bijna niemand het begrijpt, maar dat het wel dagelijkse kost wordt. Het komt er simpel gezegd op neer dat groepen internetgebruikers volgens strikte afspraken en formules informatie kunnen uitwisselen. Daar zit ‘m ook precies het probleem wat betreft het beslag en het stemt mij tot vreugde dat de overheid, waaronder justitie, dit nieuwe fenomeen lijkt te omarmen. De eerste stap is gezet alleen is het de vraag of Jermaine daar op korte termijn mee uit de voeten kan.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven