Summa cum laude: tien vragen aan mr. Annalies Outhuijse

Delen:

Afgelopen week heb ik mr. Annalies Outhuijse mogen interviewen. Jullie zouden Annalies kunnen kennen vanwege haar uitmuntende cijferlijst. Zij is ook meerdere malen in het nieuws geweest. Zij heeft 2 masters afgerond, namelijk de master Staats- en bestuursrecht en de Onderzoeksmaster, beide aan de Rijksuniversiteit Groningen. De eerste master heeft zij summa cum laude afgerond en de tweede master cum laude. Nu is zij werkzaam als docente en promovenda bij de Rijksuniversiteit Groningen. Vanaf komende zomer begint zij bij Stibbe. Annalies heeft naast haar goede cijfers een prachtig cv weten op te bouwen. Zij heeft stage gelopen bij Stibbe, Anker & Anker, PlasBossinade en de gemeente Groningen. Genoeg redenen om haar het hemd van het lijf te vragen.

Vind je goede cijfers belangrijk of juist bepaalde nevenactiviteiten?
Als je mijn persoonlijke mening hier vraagt, dus niet vanuit een toekomstig werkgeversperspectief, dan vind ik goede cijfers helemaal niet belangrijk. Ik heb altijd overal het beste eruit willen halen, en daar ben ik ook voor beloond, maar dat betekent niet dat ik dit ook belangrijk vind. Als ik ook terugkijk op mijn studietijd, kan ik ook nog veel meer genieten van alle nevenactiviteiten die ik heb mogen doen dan mijn goede cijfers. Zo heb ik in verschillende activiteitencommissies gezeten, maar heb ik ook advocaat Phon van den Biesen mogen ondersteunen in een zaak bij het Europese Hof in Luxemburg. Dus persoonlijk zijn de nevenactiviteiten voor mij veel belangrijker, omdat ik ook denk dat ik hier veel meer van heb geleerd. Ik heb mij hier ook trouwens hard voor gemaakt in de faculteitsraad toen ik daar in zat, zodat er meer ruimte voor nevenactiviteiten zou worden geboden in de studie, onder meer door het behoud van videocolleges.

Zie: https://archief.ukrant.nl/nieuws/rechtenstudenten-krijgen-te-weinig-kans-om-te-excelleren

Hoe reageren potentiële werkgevers op jouw cijfergemiddelde?
Natuurlijk positief. Het geeft werkgevers het idee dat ik de toepassing van het recht goed door heb, terwijl het voornamelijk laat zien dat ik een goed geheugen heb en weet hoe ik tentamens moet maken. Vlak na mijn afstuderen ben ik ook wel benaderd door een aantal kantoren om te solliciteren naar aanleiding van het nieuws over mijn cijfers, maar ik denk dat enkel mijn cijfers nooit voldoende zou zijn geweest om mij een baan te gunnen.

Hoe zag jouw privéleven er dan uit tijdens jouw studie?
Ik heb tijdens zowel de bachelor en master veel gewerkt naast mijn studie. In het begin van de studie bij de receptie van een vakantiepark, maar vanaf het tweede jaar als onderwijs- en onderzoeksassistent bij vakgroep Staatsrecht, Bestuursrecht en Bestuurskunde en ook een tijdje als paralegal bij het advocatenkantoor van Phon van den Biesen in Amsterdam. Daarnaast heb ik veel tijd besteed aan reizen en aan mijn familie en vrienden.  Ik vind familie en vrienden erg belangrijk en zij waren vaak ook een zeer fijne afleiding. Daarnaast heb ik veel tijd besteed aan sporten en het proberen van nieuwe dingen, zoals waterskiën, tennis, sky-diving, boksen, wandklimmen en Afrikaanse dans.

Heb je tijdens je studie ook stage gelopen, en zo ja waar?
Ja, in totaal heb ik vier stages gelopen. Drie stages in de advocatuur (PlasBossinade, Stibbe en Anker&Anker) en één stage bij de gemeente Groningen bij de Afdeling Rechtsbescherming.

Hoe is je dat bevallen?
De stages waren allemaal zeer divers en leuk en leerzaam op hun eigen manier. Het was een zeer goede manier om uit te vinden welke werkzaamheden goed bij je passen en welke niet en ook met wat voor soort mensen je goed kunt samenwerken en niet. Kortom, je leert veel en vooral ook over jezelf. Zo was ik bij mijn stage bij Anker&Anker verrast hoe makkelijk ik kon vergeten wat onze verdachte had gedaan en ik mij alleen kon focussen op de juridische elementen van een zaak. Daarnaast dacht ik tijdens de studie dat werken op de Zuidas niet bij mij zou passen. Ik wilde het toch proberen, zodat ik dit van mijn lijst kon strepen en toen bleek de stage bij Stibbe echt verreweg de leukste stage die ik heb gelopen. Door die stage ga ik daar ook vanaf aankomende zomer aan de slag.

Waarom heb je er uiteindelijk voor gekozen om te promoveren?
Vanaf het tweede jaar van mijn bachelor tot einde van de studie heb ik mogen werken als onderwijs- en onderzoeksassistent bij de vakgroep Staatsrecht, Bestuursrecht en Bestuurskunde. Hierbij heb ik meerdere onderzoeken gedaan samen met professor Jan Jans. Twee van die studies gingen over de handhaving van het kartelverbod. Daarbij zagen we dat de Nederlandse handhaving van het kartelverbod wordt gekenmerkt door hoge percentages van procederen en succesvol procederen. Omdat deze percentages vele malen hoger zijn dan ‘normaal’ is in het bestuursrecht, ook in het geval van boetes, dachten we dat interessant zou zijn om uit te vinden hoe deze percentages kunnen worden verklaard. Een promotieonderzoek zou hier de beste mogelijkheden voor bieden. Ik heb in het laatste jaar van mijn studie nog even getwijfeld of ik wilde promoveren of de praktijk in wilde, maar kwam er snel achter dat ik echt wilde weten waarom de handhaving van het kartelverbod zo anders is en heb er daarom voor gekozen om eerst dit onderzoek te doen voor aan een nieuwe uitdaging te beginnen.

Heb je tijdens jouw studie hier rekening mee gehouden?
Jazeker, daar kom je niet onderuit. Ik moest bijvoorbeeld in het laatste jaar naast de vakken en mijn werk een onderzoeksvoorstel schrijven en ook verschillende sollicitatieprocedures volgen om een promotieplek te verkrijgen.

Wat is je leukste ervaring tot nu toe?
Mijn leukste ervaringen tot nu toe zijn alle kansen die ik heb gekregen tijdens mijn promotieonderzoek. Ik heb voor mijn onderzoek zeer veel mogen reizen om op congressen te spreken (bijvoorbeeld in Australië, Zuid-Afrika, Warsaw), een tijdje in Florence (Italië) mogen wonen en heel veel mensen mogen spreken en interviewen (rechters, advocaten en medewerkers van de mededingingsautoriteit).  Ook een zeer leuke ervaring was dat ik vijf weken naar Fiji ben geweest om medewerkers van de mededingingsautoriteit te trainen.

Hoe/Waar zie jij jezelf over 5 jaar?
Dat vind ik altijd een lastige vraag. Ik vind de toekomst zelf erg onvoorspelbaar. In het begin van mijn studie had ik nog nooit over promoveren gehoord, dus had ik ook niet kunnen bedenken dat ik hier nu mee bezig zou zijn. Ik laat het dan ook maar open. Wat ik wel weet, is dat in juni mijn verdediging zal plaatsvinden en ik vanaf komende zomer aan de slag ga bij Stibbe als advocaat-stagiaire bij de praktijkgroep bestuursrecht voor een periode van 3 jaar en 3 maanden. Daarna zien we het wel weer!

Heb je nog tips voor ambitieuze studenten?
Ik denk dat mijn voornaamste tip is dat je enkel dingen moet doen omdat je dit zelf graag wilt en ook oprecht in geïnteresseerd bent. Vervolgens, als je iets doet, dan moet je je er ook 110% voor inzetten en anders doe je het maar gewoon niet. Mijn mooiste kansen heb ik altijd via via gekregen, omdat mensen hadden gehoord dat ik wel aardig goed ben in wat ik doe, maar voornamelijk ook omdat ik betrouwbaar ben, deadlines haal en mij volledig zal inzetten. Ook moet je niet te bang zijn om dingen te doen die iemand nog nooit heeft gedaan of andere studenten niet zo snel zullen doen, want dat zegt eigenlijk niet zoveel. Probeer maar gewoon.

Aan de andere kant, pas ook een beetje op jezelf. Ik hoor steeds meer verhalen over ambitieuze studenten die met een burn-out thuis zitten en dat is natuurlijk zeer ernstig. Misschien des te meer reden om vakken en nevenactiviteiten te doen die je leuk vindt en waar je energie van krijgt! Het is natuurlijk ook rare eigenaardigheid van de rechtenstudie dat je zoveel naast je studie zou ‘moeten’ doen om een baan te krijgen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven