Tea Minovic en Sophie van Asten (Allen & Overy) helpen mee met Street Child

Als je op zoek gaat naar een leuk kantoor om te werken, kijk dan ook wat kantoren doen op maatschappelijk gebied, en of dat jou aanspreekt. Allen & Overy bijvoorbeeld, is sinds 2021 global charity partner van Street Child, een organisatie die zich in 16 landen inzet om kwetsbare kinderen naar school te laten gaan. Tea Minovic en Sophie van Asten vertellen je er meer rover.

Delen:

Street Child vangt straatkinderen op, bouwt scholen en ondersteunt gezinnen (financieel). Tea Minovic en Sophie van Asten zitten in het Amsterdamse Street Child-team, dat op allerlei manieren geld inzamelt voor dit goede doel. “Onderwijs is de basis van het feit dat wij op dit kantoor zitten.”

In 2021 werd Street Child tijdens een wereldwijde stemming onder ruim 2500 A&O-medewerkers gekozen als global charity partner. Sophie: “Naast het verrichten van pro bono-werk voor Street Child, hebben we vanuit A&O een ambitieus doel met dit partnership. De komende jaren willen we 1 miljoen pond (1,2 miljoen euro) inzamelen, waarvan de helft wordt besteed in ‘ons’ focusland Sierra Leone. Dat is één van de landen die de hulp van Street Child ontzettend hard nodig heeft.”

In 2008, toen Street Child begon, was Sierra Leone het armste land ter wereld. Nog steeds is onderwijs er lang niet voor ieder kind beschikbaar. Ruim één op de drie kinderen in Sierra Leone maakt de basisschool niet af en nog meer kinderen verlaten school zonder basisvaardigheden als lezen, schrijven en rekenen. Deze uitval wordt voornamelijk veroorzaakt door armoede, maar ook andere factoren spelen een rol. Denk bijvoorbeeld aan oorlog, kindhuwelijken, tienerzwangerschappen of het wegvallen van ouders of verzorgers. Ook speelt de kwaliteit van het onderwijs een rol: er is vaak een tekort aan leerkrachten en materialen.

Analfabeet

Bijna negentig procent van de kinderen in Sierra Leone die niet naar school gaan, woont op het platteland. Daar is driekwart van de volwassenen analfabeet. Veel ouders vinden het belangrijker om hun kinderen te laten werken om inkomsten te genereren, dan om hen naar school te laten gaan. Tea: “Die cijfers zijn ontzettend schrijnend. Gelukkig heeft Street Child geweldige programma’s ontwikkeld om kinderen in een veilige omgeving onderwijs te bieden. Ons partnership is erop gericht om in Sierra Leone onderwijs beschikbaar te maken voor kwetsbare meisjes, zodat zij een toekomst voor zichzelf kunnen opbouwen.”

Van de ruim 500.000 euro die A&O voor Sierra Leone hoopt op te halen, kan Street Child veertig basisscholen, 1500 meisjes en meer dan 1000 gezinnen ondersteunen. Tea: “Dat doen ze op verschillende manieren. Ze bouwen scholen, kopen schoolspullen en leiden leerkrachten op. De focus ligt daarbij altijd op de lokale bevolking: materialen worden lokaal ingekocht en de leerkrachten die worden opgeleid, zijn mensen uit de eigen gemeenschap. Ook staat Street Child schoolbesturen bij om naast de school bijvoorbeeld een boerderij op te zetten. Van de winst van de oogst kunnen ze dan hun school medefinancieren.”

Veilige gezinsomgeving

Sophie: “Het doel van Street Child is om zoveel mogelijk kinderen van de straat op school te krijgen. In plaats van het oprichten van weeshuizen of kindcentra, doen de maatschappelijk werkers van Street Child er alles aan om straatkinderen te herenigen met een gezin, bij voorkeur het eigen. Street Child blijft de gezinnen ook daarna begeleiden, want vanuit een vaste, veilige gezinsomgeving is de kans groter dat een kind op school blijft.”

Om te zorgen dat deze gezinnen het onderwijs kunnen betalen, zijn er Family Business Teams. Zij begeleiden ouders of verzorgers bij het creëren van voldoende inkomen. De teams bieden hen bedrijfstrainingen, subsidies, leningen en spaarregelingen om een eigen bedrijf op te zetten. Zo’n negentig procent van de bijna 34.000 gezinnen die sinds 2008 door Street Child zijn geholpen, is sindsdien in staat om de onderwijskosten voor hun kinderen te betalen.

Bingoavond

Op ieder A&O-kantoor zamelt een commissie geld in voor Street Child door het organiseren van evenementen. Tea en Sophie zitten in het Amsterdamse team, dat iedere twee weken vergadert tijdens de lunch. Door corona hebben ze nog niet veel activiteiten kunnen organiseren, maar sinds een paar maanden zijn ze er volop mee bezig. In april trapten ze af met een muziekbingo-avond, ter afsluiting van de PBCI-week. De A&O-band kwam spelen en je kon mooie prijzen winnen. De opbrengst van de verkoop van de bingokaarten ging in zijn geheel naar Street Child. Ook is er een Sierra Leoonse kookworkshop georganiseerd en een diner met alle Street Child-partners in Nederland. Daarnaast worden er sportevenementen georganiseerd, zoals een padeltoernooi en de Dam tot Damloop, waarbij deelnemers zich kunnen laten sponsoren. Jaarlijks in juni is er in Sierra Leone een Street Child-marathon. 

Onderwijs als basis

Hun werk voor Street Child heeft Tea en Sophie bewuster gemaakt van de waarde van onderwijs. Sophie: “Onderwijs is de basis van het feit dat wij op dit kantoor zitten. Naar school gaan in een veilige omgeving is voor ons zo vanzelfsprekend, maar dat geldt helaas lang niet voor ieder kind. Ik ben daarom heel blij dat ik me namens A&O mag bijdragen aan een betere toekomst van zoveel kinderen. Tea: “Het is vooral ook heel leuk om je naast je commerciële werk met collega’s in te zetten voor een goed doel. Ik denk ook dat dat een organisatie uiteindelijk gezonder maakt, ondanks alle volle agenda’s. Ik maak er in ieder geval graag tijd voor!”

Bron: www.street-child.nl. Dit artikel is verzorgd door Ronne Theunis, en eerder ook gepubliceerd op de website van Allen & Overy.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven