Tentamenstress? 7 nuttige tips!

Delen:

Sinterklaas is het land weer uit en de kerstballen komen weer tevoorschijn. Een feestelijke periode, maar voor studenten ook een periode met veel stress: december betekent het einde van het semester en de start van de gevreesde tentamens.

Geen paniek! Om jullie wat te helpen tijdens deze zware periode geven wij 7 bruikbare tips.

Tip 1 Studeer samen

Plan samen met een medestudent ​korte, regelmatige l​ eersessies in. De Universiteit van Utrecht promoot al langer om de studiesessies te spreiden. Doordat er meer tijd tussen het leren zit, blijft de stof beter hangen. Handig, hierdoor kun jij zelfs na twee jaar de tentamenstof nog reproduceren! Stel vragen over de stof aan elkaar. Hiermee toets je jezelf na het bestuderen van de stof. Op die manier ga je op zoek naar het antwoord en zo onthoud je de stof beter. Mooi meegenomen is dat je er op deze manier meteen achter komt wat je nog niet beheerst.

Ook handig om te weten, uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat het markeren van teksten weinig nut heeft. Toch doen veel studenten dit! Enkel de individuele feiten blijven de student bij, waardoor het zicht op de onderlinge verbanden zoek raakt. Een tip: markeer pas nadat je de tekst uitvoerig hebt gelezen.

Tip 2 Maak een goede planning

Om te voorkomen dat jij ​last minute begint met het doornemen van alle tentamenstof, kan een planning je helpen op tijd te beginnen. Zorg dat je op tijd klaar bent met het doornemen, zodat je de dagen vóór het tentamen alles kunt herhalen.

Tip 3 Laat stress niet overheersen

Deze tip sluit aan bij tip 2! Maak een planning waar je je écht aan vast kan houden. Ook op momenten waarop je denkt dat je het overzicht even kwijt bent of het niet onder controle hebt, kun je terugvallen op deze planning.

Tip 4 Laat je niet constant afleiden door social media

Leg je telefoon weg zodat je niet iedere paar minuten uit je concentratie wordt gehaald. Het kan je bijvoorbeeld helpen om je ​screen time u​ it te schakelen (‘niet storen’ modus) en er zijn ook apps die je kunnen helpen om je beter te concentreren of je telefoon aan de kant te leggen (en te laten liggen), zoals ‘Forest: Stay focused’ en ‘Engross: Timer’, ‘To-do list’, ‘Reminders & Planner’. Ook biedt Apple de mogelijkheid om applimieten in te stellen voor bijvoorbeeld ​social network​ apps.

Tip 5 Zorg voor een goede afleiding

Om je hoofd leeg te maken is het goed om ook afleiding te zoeken. Zorg dat je frisse lucht krijgt en sport. Sporten zorgt er namelijk voor dat zenuwcellen zich beter aan elkaar binden, wat een basis is voor het opslaan van nieuwe informatie. Een rustige workout doet wonderen voor je concentratievermogen! Dagenlang zitten op een stoel is natuurlijk niet goed en dit kan leiden tot rug- en nekklachten. Daarom is het fijn tussen het leren door al je spieren even los te maken. Mocht je toch te veel pepernoten hebben gegeten, dan heeft het sporten twee voordelen!

Ga ondanks de drukte dus toch een keer iets leuks doen; je zal beter kunnen studeren na een moment van afleiding. Let er wel op dat je hier niet in doorslaat als je voornemens bent je tentamens te halen. Het gezegde ‘een tentamen kun je herkansen, een feestje niet’ kan nu goed klinken, maar hoe lekker is het om de herkansingen over te kunnen slaan? Dit betekent: eerder vakantie!

Tip 6 Zorg voor een goede leeromgeving

Als je thuis studeert, zorg er dan voor dat je niet teveel afleiding hebt in je kamer. Zorg voor een opgeruimd bureau met alleen de echte benodigdheden zoals wettenbundels, laptop, samenvattingen, markeerstiften (koffie en tissues). Als je erg vatbaar bent voor afleidingen, overweeg dan eens om in de UB te studeren! Hier ben je omringd door andere studenten en is er – als je gedisciplineerd genoeg bent om je telefoon en Netflix met rust te laten- nauwelijks afleiding.

Tip 7 Zorg goed voor jezelf (eten en drinken)

Soms kan je zo opgaan in het leren, dat je vergeet om goed voor jezelf te zorgen. Het leren zal niet beter gaan als je niet goed eet en drinkt, dus let hier zeker op.

Heb jij de gouden tip, deel deze dan met andere studenten in de reacties onder dit bericht. We wensen jullie alvast heel veel succes met de tentamens!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven