Terugblik op mijn Corona(college)jaar

Dit collegejaar heb ik mijn bachelor rechten kunnen afronden zonder ook maar één fysiek college te volgen. In maart 2020, toen de Coronacrisis uitbrak en de universiteiten sloten, schreef ik een artikel voor Mr. Studenten over hoe ik mijn dagen als student doorbracht. In dit artikel zal ik terugblikken op het gehele Coronajaar.

Delen:

beeld: Depositphotos

Het grootste struikelblok voor mij was de motivatie om online les te volgen. Ik heb veel werkgroepen gevolgd via Microsoft Teams, maar het vereist heel wat concentratie om niet af te dwalen en iets anders ondertussen te gaan doen. Het is voor mij gewoon geen fijne manier van onderwijs volgen, omdat ik het gevoel kreeg dat ik alleen op mijn eilandje naar een beeldscherm zat te kijken zonder dat ik mij onderdeel heb gevoeld van een groep. In het echt voel je de energie van een ander en ontvang je deze ook. Online gewoon niet. Overigens kan ik hier de universiteit niet de schuld van geven, want dit is gewoon inherent aan online onderwijs volgen. Zitten er dan alleen maar nadelen aan? Zeker niet! Het grootste voordeel voor mij was dat je geen tijd aan reizen kwijt was. Hierdoor bleef veel tijd over voor andere dingen. In september ga ik beginnen aan mijn master en dan hoop ik wel weer fysiek college te kunnen volgen, zodat ik ook mijn medestudenten kan leren kennen. De reistijd zal ik dan voor lief nemen.

Een groot voordeel dat ik persoonlijk had, was dat ik dit jaar een bestuursjaar heb gedaan. Hierdoor heb ik nog wel veel contact met medestudenten gehad en heb ik nog genoeg leuke dingen kunnen doen. Weliswaar waren de meeste activiteiten online, maar beter iets dan niets. Ik heb daarnaast bijna elke periode (acht weken ongeveer) een paper moeten schrijven met een medestudent die ik niet kende en die ik alleen online heb gesproken. Dit was soms best surreëel, want dan werk je redelijk intensief samen, overleg je en app je met elkaar, maar je kent elkaar alleen virtueel. Je hebt elkaar nog nooit in het echt gezien. Dat vond ik soms vrij bizar.

Ook kon je niet meer zomaar naar de universiteitsbibliotheek om te studeren. Een studieplek in de bibliotheek moest je namelijk voortaan reserveren. De meeste plekken waren een dag van tevoren al allemaal gereserveerd. Ik ben dus nauwelijks naar de universiteitsbibliotheek gegaan. Vroeger ging ik ernaartoe als ik even een andere plek nodig had om te studeren, maar nu vond ik het de moeite niet. Ik heb het een paar keer gedaan. Zo had ik een tijdslot gereserveerd voor een studieplek. Ik ging langs de receptie waar ik mijn collegekaart en reservering liet zien. Ik mocht doorlopen. Vervolgens ben ik gaan zitten waar ik wilde, omdat ik niet doorhad dat ik een specifieke plek in deze grote bibliotheek had gereserveerd. Een uur later werd ik door een andere student weggestuurd, want ik zat op haar plek. Ik keek op mijn reservering en ze had gelijk. Ik ging op mijn plek zitten. Nog een uur later werd ik wederom weggestuurd en ditmaal omdat mijn tijd erop zat. Ik ging voortaan thuis studeren.

Het jaar voelde soms aan alsof ik geen studie aan het volgen was, omdat ik dus nooit op de universiteit les heb gehad. Tegelijkertijd voelde ik wel veel druk om van alles te leren, terwijl ik soms moeite had om mij te concentreren op de online brij aan informatie en filmpjes. Ook voelt het aan de ene kant alsof het jaar voorbij is gevlogen, terwijl aan de andere kant ik ook heel opgelucht ben dat het eindelijk voorbij is. Ondanks dat Nederland nu grotendeels donkerrood is, heb ik er het volste vertrouwen in dat fysiek onderwijs aankomend collegejaar mogelijk is en dat ik mijn medestudenten ga ontmoeten!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven