Togaboot wil opnieuw de mooiste zijn

Delen:

Foto Chris van Houts

Net als vorig jaar vragen Nederlandse advocaten tijdens de Canal Parade aandacht voor de rechten van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (lhbt’ers) wereldwijd. Vorig jaar voer de zogeheten Togaboot voor het eerst mee tijdens feestelijke vaartocht door de Amsterdams grachten, en ging toen meteen aan de haal met de prijs voor de mooiste boot van de Gay Pride Canal Pride.

Het motto was toen LEGALLY GAY. Dit jaar vaart de boot op 5 augustus onder het devies ‘Niemand vogelvrij, iedereen zo vrij als een vogel.’ “We hebben al veel aanmeldingen, maar we zijn nog niet vol,” zegt initiatiefnemer Eric Steller (Van Gessel Jonge Vos Hammerstein Advocaten). Op de boot is plaats voor zeventig advocaten die 200 euro per persoon moeten betalen.

Hoewel de rozeadvocatenboot vorig jaar grote triomfen vierde, was er toch één kritiekpuntje te horen: “De muziek klonk alleen vanaf de achterkant, en werd gedempt door de vele toga’s,” legt Steller uit. “Dus dit jaar laten we de muziek ook vanaf de voorkant klinken.”

Vorig jaar is vergeefs geprobeerd om ook rechters en officieren van justitie aan boord te krijgen. Het Openbaar Ministerie heeft de officieren afgeraden mee te doen, en rechters zagen er ook van af.

Homoseksualiteit is wereldwijd in 77 landen strafbaar. Maar ook in sommige landen waar zo’n strafbepaling niet bestaat, zijn homo’s niet veilig. Eric Steller wijst in dit verband op de situatie in Tsjetsjenië waar dit jaar 53 homo’s zijn opgepakt, van wie sommigen werden gemarteld. In Rusland, waarvan de deelrepubliek Tsjetsjenië deel uitmaakt, is homoseksualiteit niet strafbaar. Ondanks internationale druk heeft Rusland tot nu toe geen actie ondernomen tegen de vervolging van homo’s in de deelrepubliek.

Opgeven voor de togaboot kan bij Eric Steller.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven