Sheila Zadeh: rechtenstudent én finalist Miss Beauty Utrecht-verkiezing

Sheila Zadeh is rechtenstudent én finalist voor de Miss Beauty Utrecht-verkiezing. Benieuwd hoe Sheila met haar deelname aan een missverkiezing bijdraagt aan een rechtvaardiger maatschappij? Lees dan snel verder!

Delen:

Sheila Zadeh

Kun je wat meer vertellen over jezelf?
Natuurlijk. Ik ben Sheila Zadeh, 19 jaar oud en woon in Utrecht. Ik ben tweedejaars rechtenstudent aan de Universiteit Utrecht, waar ik tevens werk als AV-ondersteuner. In mijn vrije tijd, wat zelden voorkomt, speel ik volleybal en lees ik boeken. Daarnaast vind ik het ook wel leuk om even tot rust te komen en een serie te kijken of muziek te luisteren. Verder woon ik nog thuis met mijn ouders en zusje en heb ik voorlopig geen haast om de deur uit te gaan. Wel heb ik al plannen om te studeren aan Cambridge University, waar ik heel erg naar uitkijk. 

Waarom ben je rechten gaan studeren?
Ik was eigenlijk heel jong toen ik mijn interesse in het recht had ontdekt. Een tienjarig meisje dat voor de tv advocatenseries zit te kijken, is niet iets wat je elke dag hoort. Dit is mij eigenlijk altijd bijgebleven. Toen ik op de middelbare school zat en een studie moest kiezen, kwam rechten uiteraard als eerste in mij op. Wel heb ik georiënteerd op andere studies om te kijken of er iets anders was wat bij mij zou passen, maar er zat geen ‘perfect match’ tussen. Kantoorbanen passen het beste bij mij en in een rechtbank staan als advocaat om iemand te verdedigen, is toch wel echt een droom. Iedereen vertelt mij ook dat rechten echt bij mij past en dat ik wel zo’n studietype ben. Zo krijg ik een beetje validatie dat ik de juiste keuze heb gemaakt. 

Hoe ben je terechtgekomen bij de Miss Beauty of Utrecht verkiezing? Hoe reageerde je omgeving hierop?
Zelf wist ik helemaal niets af van Nederlandse verkiezingen. Een vriendin had het erover en daarna kwam het toevallig voorbij op Instagram. Ik had mij aangemeld uit nieuwsgierigheid en voor de unieke ervaring. Vervolgens werd ik uitgenodigd voor de casting, waarbij ik de meiden heb leren kennen en mijzelf mocht introduceren. Uit de vijftig beauty’s zijn er vervolgens zestien gekozen om door te gaan naar de finale. Zo begon mijn avontuur als het ware. 

Mijn ouders waren heel enthousiast en wilden meteen alle foto’s, zodat ze een video van het hele traject in elkaar konden zetten. Het grotendeel van mijn vrienden wist ook niet veel van missverkiezingen af, waardoor ze vooral verbaasd waren. Nu heb ik wel echt wat trouwe supporters die op mij hebben gestemd, naar mijn ervaring vragen en alle ups-and-downs willen weten. Helaas heb ik ook wat negatieve opmerkingen gekregen, maar ik probeer mij daar niets van aan te trekken en gewoon door te blijven gaan op mijn eigen manier.

Hoe ervaar je de sfeer onder de meiden?
Er zijn heel veel meiden van verschillende achtergronden, maar één ding wat hetzelfde is, is dat iedereen openstaat naar anderen. De teens en beauty’s zijn aparte categorieën en vanwege leeftijd gescheiden, maar we hebben nog steeds contact met elkaar. Persoonlijk vind ik alle meiden die meedoen heel aardig en gezellig. Sommigen hadden aan het begin een beetje moeite met zich openstellen, maar daar merk je inmiddels niets meer van. Het is ook logisch dat je dat aan het begin ervaart. Er zijn namelijk allemaal meiden met grote persoonlijkheden, waardoor het aan het begin even wennen is als jij juist het tegenovergestelde bent. Normaal gesproken zou ik hier ook last van hebben, maar gek genoeg heb ik dat totaal niet ervaren. Vanaf het begin voelde ik mij al op mijn gemak, en misschien zelfs meer dan bij sommige vriendinnen die ik al jaren ken. De meiden luisteren namelijk goed naar je en zijn er ook voor het maken van langdurige vriendschappen. Hierdoor ben ik ook meer uit mijn schulp gekropen en heb ik meer van mezelf durven te laten zien. Als rechtenstudent is het natuurlijk al druk, maar ik heb het goed kunnen combineren met de missverkiezing, waardoor ik er nog veel plezier aan overhoud. Het is ook een momentje waarbij ik niet meer zo serieus hoef te zijn en gewoon even kan lachen, dansen en plezier kan hebben.

Op welke manier dragen de Miss Beauty-verkiezingen bij aan een betere samenleving?
Een grote misvatting over de missverkiezing is dat het allemaal om je uiterlijk draait. Dit is juist totaal niet zo. Een van de dingen die de Miss Beauty-verkiezingen doen, is het steunen van de Linda Foundation. Zo doet elke finalist haar best om geld in te zamelen voor gezinnen die het nodig hebben. Dit zorgt er ook voor dat wij ons bewust zijn van de wereld om ons heen, ook al ervaren wij het op een andere manier. Inmiddels heeft de provincie Utrecht al ruim zevenduizend euro opgehaald door middel van verschillende campagnes en promoties. Een ander aspect waar de verkiezing zich mee bezighoudt, is het bevorderen van het milieu; mensen op de hoogte brengen van de huidige toestand, zelf initiatief tonen voor verandering en anderen aansporen bij te dragen. Er zit dus veel meer achter dan alleen schoonheid. 

 Er zit veel meer achter dan alleen schoonheid

Je hebt het inmiddels geschopt tot de finale. Ga je die winnen?
Eerlijk gezegd, en dit klinkt heel cliché, denk ik dat iedereen een kans maakt. Zoals ik al heb gezegd, zijn het allemaal verschillende meiden. Ze zijn allemaal mooi op hun eigen, unieke manier. Hierdoor heb ik zelfs moeite met het vormen van een top 5, en ik denk dat de jury dit misschien ook wel voelt. Rivaliteit is eigenlijk iets waar ik mij niet mee bezighoud. Verder ben ik heel erg benieuwd naar de uitslag natuurlijk, ik gun iedereen de winst. De ervaring en herinneringen zijn iets waar ik al super dankbaar voor ben.

Ben je van plan om je met je juridische achtergrond te blijven inzetten voor kwetsbare groepen?
Er zijn een heleboel dingen waar ik mij mee bezig wil houden. Mijn kernboodschap voor de missverkiezing is dat iedereen zich lichamelijk en emotioneel vrij moet kunnen voelen. Niet iedereen durft zijn mening te uiten, voor zichzelf op te komen of over zijn/haar emoties en mentale problemen te praten. Ik wil laten zien dat als de samenleving collectief minder oordeelt, dit verandering met zich mee zal brengen. Mijn doel is om praten gewoonlijker te maken, en eraan bijdragen dat mensen zonder angst hoeven te leven in hun eigen lichaam, huis en land. Via de missverkiezing heb ik een groter platform tot mijn beschikking gekregen om mijn boodschap te delen. Ik heb gemerkt dat dit goed voelde en mensen naar mij toe kwamen om te praten. Hier zou ik zeker in de toekomst nog een platform voor willen creëren, zodat het niet licht wordt opgevat.

Ook zijn er andere, kwetsbare groepen die meer steun nodig hebben, denk aan ouderen en kinderen. Met behulp van de Linda Foundation heb ik al een begin gemaakt aan het steunen van kwetsbare groepen. Via juridische platformen kan je een andere doelgroep bereiken, die wellicht wat meer kan betekenen voor de samenleving. Door middel van interviews en LinkedIn heb ik geprobeerd een groter bereik te krijgen en de juridische wereld te benaderen. Ik zal mij dan ook hiervoor blijven inzetten!

Hoe kunnen wij jou steunen en bijdragen aan de campagne?
Door te stemmen! Aangezien de finale al om de hoek is, moet ik nu vooral zelf wat voorbereidingen treffen, zodat ik mijn volle 100% kan geven. Voor de liefhebbers zal er 26 februari rond 19:30 een livestream beschikbaar worden gesteld om de finale vanuit YouTube te kunnen bekijken. 

De finale van Miss Beauty of Utrecht 2023 vindt plaats op zondag 26 februari 2023. Tot vrijdag 23:59 uur kan er nog gestemd worden door ‘Poll Utrecht Sheila’ te sms’en naar 3010 (let op: dit kost 1,10 per sms). Daarna sluiten de lijnen en worden de stemmen geteld. Ook kan er nog een bijdrage worden geleverd aan de Linda Foundation via de volgende link: https://www.actievoorlindafoundation.nl/fundraisers/sheila-zadeh

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven