Top 5 strafbare feiten met carnaval

Delen:

Binnenkort is het weer zover, het leukste feest van het Zuiden staat weer voor de deur. Carnaval. De meeste mensen gaan een paar dagen flink feestvieren.  Bewust of onbewust maken zij zich ook eventueel schuldig aan een strafbaar feit. Benieuwd welke aan strafbare feiten jij je misschien schuldig gaat maken? Hieronder de top 5.

  1. Openbaar dronkenschap

Je kent het wel, vanaf een uur of 12 sta je in de kroeg, je drinkt redelijk wat biertjes en zingt mee met de carnavalshits. Het is harstikke gezellig! Rond een uur of vier vind je het wel genoeg geweest, je besluit een patatje te verorberen en je vertrekt naar huis. Onderweg waggel je behoorlijk en zing je nog luidkeels de carnavalshits die in je hoofd zitten. Maar is dit wel zo lollig als je zelf denkt op dat moment? Volgens art. 426 Wetboek van Strafrecht (hierna: Sr) is het openbaar dronkenschap en het verstoren van de orde strafbaar. De maximale boete hiervoor bedraagt €415,-. Dus misschien de volgende keer een taxi nemen?

  1. NIX < 18

Je wilt heel graag dat ene cafeetje in, maar om binnen te komen, moet je 18+ zijn. Je besluit het Identiteitsbewijs of rijbewijs van je beste vriend(in), broer of zus te lenen om toch binnen te komen. Wat maakt het nou uit? Maar wat je wellicht niet weet, is dat dit hartstikke strafbaar is. Op grond van art. 231b Sr is het gebruiken van andermans legitimatiebewijs strafbaar. Dit kan je een boete opleveren van maximaal €83.000,-. Natuurlijk zal de boete waarschijnlijk nooit zo hoog uitvallen voor het gebruiken van andermans legitimatiebewijs om bij een café binnen te komen, maar wees verstandig en wacht tot je 18 bent.

  1. Diefstal

Jaja, ook met carnaval wordt er genoeg gestolen. Niet alleen kostbare spullen worden gestolen, maar ook glazen van cafés en verkeersborden. Misschien lijkt het je op dat moment een fantastisch idee, maar dat kan je een boete opleveren van maximaal €20.750,- en/of een gevangenisstraf van hoogstens vier jaar. Dit is diefstal in de zin van art. 310 Sr.

  1. Wildplassen

Flink wat biertjes gedronken en je kunt het toilet niet meer zo snel vinden. Bovendien staan er met carnaval altijd lange rijen, hier heb je geen zin om op te wachten. Je besluit om je behoefte even in de bosjes te doen. Hé nu kun je weer een poosje vooruit. Maar wat nou als je uit de bosjes komt en de politie staat voor je neus? Zij kunnen je een boete van €140,- geven als gevolg van het wildplassen.

  1. Politiepakje

Denk je eindelijk een leuk pakje te hebben gevonden, blijkt het strafbaar te zijn. Het overkwam iemand een aantal jaar geleden. Een dertienjarige jongen had zich nietsvermoedend verkleed als politieagent. Het bleek om een officieel oud uniform te gaan. Het ‘pakje’ trok de aandacht van de politie, die vervolgens het uniform in beslag namen. De politie deed dit uit voorzorg om misbruik van het uniform te voorkomen. In art. 196 Sr is dit ook wettelijk geregeld.  Het dragen van onderscheidingstekens of een daad verrichten van een ambt dat iemand niet bekleedt is strafbaar in de zin van het bovenstaande artikel.

Wil je voorkomen dat je deze carnaval met twee katers wakker wordt, houd dan deze gevolgen in gedachten. Maar vergeet vooral ook niet lekker feest te vieren. Alaaf!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven