Twee officieren van justitie schenden verschoningsrecht, toch niet vervolgd

De twee officieren van justitie die het verschoningsrecht van Stibbe-advocaten hebben geschonden, zouden in principe moeten worden vervolgd. Dat oordeelde het gerechtshof Den Haag in een artikel 12-procedure. Zo ver zal het echter niet komen: de OM-magistraten genieten immuniteit.

Delen:

Twee officieren van justitie schenden verschoningsrecht, toch niet vervolgd - Mr. online
Beeld: Depositphotos

Advocaat en partner (Stibbe) Daan Doorenbos ontdekte in 2021 dat het Openbaar Ministerie beschikt over geheime correspondentie tussen hem en zijn cliënt Box Consultants. Die laatste werd vervolgd door het OM en Doorenbos stond het bedrijf bij. Na de ontdekking deed Doorenbos aangifte tegen de twee officieren van justitie. De correspondentie valt volgens hem onder zijn verschoningsrecht maar het OM vond dat dit recht werd misbruikt, reden om het terzijde te schuiven. Om dit aan te tonen gebruikten de officieren van justitie e-mails die onder het verschoningsrecht vielen.

Artikel 12

Het OM weigerde de twee officieren te vervolgen, waarop Doorenbos een zogenoemde artikel 12-procedure begon. Zelf werd hij bijgestaan door Dian Brouwer, advocaat/partner bij Jahae Raymakers Advocaten en bijzonder hoogleraar Verdediging in strafzaken. Het OM werd bijgestaan door Marianne Hirsch Ballin (Pels Rijcken). In zo’n procedure kan het OM worden gedwongen tot vervolging over te gaan.

Willens en wetens

In die procedure constateerde het gerechtshof Den Haag op 27 februari dat de officieren van justitie mogelijk een misdrijf pleegden. Zelfs als de officieren van justitie vermoedden dat het verschoningsrecht werd misbruikt, heeft het OM niet het recht om de geheime correspondentie te gebruiken, oordeelt het gerechtshof. Bovendien is aangetoond dat er geen misbruik in het spel was. Volgens het gerechtshof hebben de twee aanklagers ‘willens en wetens bewust de kans aanvaard dat zij de op hen rustende en uit hun ambt voortvloeiende plicht tot geheimhouding zouden schenden’. Ze zouden kunnen worden vervolgd voor schending van geheimen (artikel 272 Wetboek van Strafrecht), waarop een gevangenisstraf staat van een jaar of een geldboeten van minimaal € 22.500.

Immuniteit

Toch zal het niet zover komen: hun handelen ‘kan niet worden aangemerkt als persoonlijk handelen, maar als gedragingen van het OM’. De activiteiten en beslissingen van de officieren pasten binnen hun taakuitoefening en zij hebben hun handelen voortdurend afgestemd met hun parketleiding en incidenteel met het College van procureurs-generaal. Het OM is onderdeel van de Nederlandse Staat, en ambtenaren zijn strafrechtelijk immuun. Deze twee officieren verdienen ook immuniteit omdat zij ‘geen eigen gewin’ hadden bij het schenden van het verschoningsrecht. Volgens het gerechtshof is strafrechtelijke vervolging dan ook ‘niet opportuun’.

Rondneuzen

Op LinkedIn schrijft advocaat/partner van Stibbe Tim de Greve: “Het moet nu echt afgelopen zijn met het rondneuzen van officieren en FIOD-ambtenaren in de geprivilegieerde stukken van advocaten. De rechter of de wetgever moet nu echt gaan ingrijpen voordat de handelswijze van het Openbaar Ministerie nog verder ontspoort.”

Lees hier de uitspraak van het gerechtshof Den Haag.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven