Universitair docent Irene Visser (Groningen) schreef zelf geen scriptie

Irene Visser is universitair docent bij de Vakgroep Privaatrecht en Notarieel recht van de Rijkuniversiteit Groningen. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt ze terug op haar studententijd.

Delen:

Irene Visser 'toen'

Irene Visser (38 jaar) studeerde, na een propedeuse Pedagogische Wetenschappen, in de jaren 2002 tot en met 2007 aan de Rijkuniversiteit Groningen en studeerde af op Notarieel recht. Nu, vele jaren later, werkt zij als universitair docent bij de Vakgroep Privaatrecht en Notarieel recht van diezelfde universiteit.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Mijn beste herinnering was het semester dat ik studeerde aan de Université de Caen Basse-Normandie in Frankrijk als deelnemer aan het Erasmus-programma. Dat was een leerzame, interessante en ontzettend gezellige tijd met studenten uit de hele wereld. Met veel van hen heb ik nog steeds contact. Mijn slechtste herinnering hangt daarmee samen. Ik ging naar het buitenland omdat ik de eerste drie jaar snel had afgerond en ook wat meer van de wereld wilde zien voordat ik aan mijn eindjaar begon. Toen ik terugkwam, bleek dat het studieprogramma dat ik voor vertrek voor ogen had, was omgegooid. Daardoor moest ik eerst vakken doen die nu in de Bachelor waren ondergebracht. Dat heeft me toch wat extra studietijd gekost.

Wat was uw meest en wat uw minst favoriete vak?
De beslissing voor de overstap naar Rechtsgeleerdheid maakte ik na het vierde Statistiekvak bij Pedagogische Wetenschappen. Statistiek was niet mijn favoriet en ik wilde graag iets concreters. Van die beslissing heb ik nooit spijt gehad. De hele studie vond ik ontzettend interessant. Mijn favoriete vakken waren Relatievermogensrecht en Erfrecht; de samenhang tussen Boek 1, Boek 4 en de gemeenschapstitel in Boek 3 BW is met name erg boeiend. Ook de arresten die bij Relatievermogensrecht besproken werden vond ik interessant; ik denk dat met name aan de ‘Zweedse schone’ en het arrest over de Surinaamse rum.

Welke docent of welke jurist was voor u tijdens uw studie een inspiratiebron?
De colleges van prof. Lokin (Rechtsgeschiedenis) vond ik ontzettend boeiend. Dat geldt ook voor de colleges van prof. Oldenhuis over het aansprakelijkheidsrecht. Dat kwam met name door de manier waarop hij de stof behandelde, zoals de best heftige zaken die aanleiding waren voor belangrijke arresten.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?|
Destijds werd de notariële studie niet afgerond met een scriptie. Die heb ik dus ook nooit geschreven. Nu ik zelf scripties begeleid, weet ik hoe leuk en belangrijk het is om je helemaal in een onderwerp te verdiepen als afsluiting van je scriptie. Gelukkig heb ik dat met mijn promotie meer dan goed kunnen maken.

Irene Visser ‘nu’

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Dat klinkt cliché, maar toch… Probeer zoveel mogelijk uit je studietijd te halen en zoek uit waar je interesse ligt. Van een goede studiekeuze heb je je hele loopbaan profijt. Volg dus de colleges, lees de boeken en jurisprudentie en bezoek studiegerelateerde activiteiten. Daarnaast is dit dé tijd om je verder te ontplooien; ik heb zelf naast mijn studie geroeid, commissiewerk gedaan bij de roei- en studievereniging en dus een semester in het buitenland gestudeerd. Dat alles was, naast heel gezellig, vooral ook ontzettend leerzaam en vormend.

Irene Visser was onlangs Mr. van de week. Bekijk hier het interview

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven