Veilig Mailen, of toch maar ouderwets een koerier inschakelen?

Het versturen van een beschadigd beroepschrift naar een gerecht via Veilig Mailen komt voor risico van de advocaat. Dat valt af te leiden uit een uitspraak van de Hoge Raad.

Delen:

Depositphotos_379907454_S-koerier
beeld: Depositphotos

Er is een fout opgetreden tijdens het openen van dit document. Het bestand is beschadigd en kan niet worden gerepareerd.” Dat was de foutmelding die het gerechtshof Amsterdam kreeg toen een medewerker probeerde een van de bijlagen bij een mail van een advocaat te openen.

Fysiek document

De beschadigde bijlage betrof een beroepschrift in een zaak over herstel van het ouderlijk gezag en een omgangsregeling. De rechtbank had de verzoeken van de vader afgewezen. De dag voor het verstrijken van de termijn voor het instellen van hoger beroep, stuurde de advocaat van de man via Veilig mailen (Zivver) een mail aan het hof met als bijlage het beroepschrift tegen de uitspraak van de rechtbank. De advocaat kondigde in de mail ook aan dat een fysiek document per post onderweg was, en deed het verzoek het beroepschrift alvast te registreren.

Niet-ontvankelijk

Het hof verklaart de man niet-ontvankelijk verklaard in zijn hoger beroep, omdat niet kan worden vastgesteld dat het beroepschrift tijdig is ingediend. De hof vindt niet dat het een herstelmogelijkheid had moeten bieden: “Het mailen – één dag voor het verstrijken van de beroepstermijn – van een beschadigd, niet te openen, bestand dient voor risico te blijven van appellant.” Bovendien was de advocaat van de man de volgende ochtend door de wederpartij erop geattendeerd dat de bijlage niet kon worden geopend.

Geen apparaatsfout

Het hof vindt ook dat geen sprake is van een ‘apparaatsfout’: “Consultatie door het hof van IVO (de ICT dienst van de rechtspraak) wijst uit dat het zeer onwaarschijnlijk is dat het ICT systeem van de rechtspraak een bij verzending nog deugdelijk te openen bestand bij ontvangst zodanig beschadigt dat het niet (meer) te openen is.”

Geen verstoorde toegang

In haar conclusie, voorzien van 43 noten, komt advocaat-generaal Wesseling-van Gent tot het oordeel dat de beslissing van het hof vernietigd moet worden; het hof had wél de mogelijkheid tot herstel moeten geven.
De Hoge Raad is het daar echter niet mee eens. Er was geen sprake van verstoring van de toegang tot Veilig Mailen, en daarom gaat een beroep op de hersteltermijn van artikel 8 Besluit elektronisch procederen niet op. Ook het beroep op een ‘apparaatsfout’ gaat volgens de Hoge Raad niet op.

Telefonisch

Advocaat Marieke van der Keur gaat in een blog op de site van kantoor Ekelmans Advocaten in op de uitspraak. Ze schrijft dat die betekent dat het risico dat een document niet geopend kan worden voor de verzender is. “Wie geen enkel risico wil lopen om dat achteraf te horen, kan telefonisch nagaan bij het gerecht of het processtuk kan worden geopend. En anders zal hij toch ouderwets een koerier moeten sturen.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven