Vermogens(winst)belasting. Welke smaken zijn er?

Nu box 3 in zijn huidige vorm toch echt aan zijn einde lijkt te zijn is het misschien tijd om te kijken welke alternatieven er zijn.

Delen:

Smaak 1. Vermogensbelasting

Vermogensbelasting is misschien wel het meest voor de hand liggende alternatief, want feitelijk is box 3 een verkapte vorm van vermogensbelasting. Dit wil zeggen dat op een vast moment in het jaar het vermogen wordt bepaald, en daarover moet een vastgesteld percentage belasting betaald worden. Deze regeling wordt al op deze manier toegepast in onder andere België, Spanje en Italië. De vraag is echter of dit logisch is binnen de inkomstenbelasting, aangezien het geen inkomen is.

Smaak 2. Daadwerkelijke vermogenswinstbelasting

Daadwerkelijke vermogenswinstbelasting komt al heel veel voor in de wereld. Dit kan op twee manieren toegepast worden. De eerste manier is, net als bijvoorbeeld in het VK en de US, het belasten van de gerealiseerde winst, dus de winst die je bij verkoop behaalt. De tweede manier is het belasten van de ongerealiseerde winst. In dat geval kijk je hoeveel je vermogensbestanddeel, zoals een aandeel of kunstwerk, dat jaar op papier meer waard is geworden.

Beide varianten hebben hun eigen haken en ogen. Zo betaal je bij de eerste variant nooit belasting als je niets verkoopt, en bij de andere wel belasting terwijl je de middelen daarvoor alleen op papier hebt. Tegelijkertijd is de eerste variant makkelijker te rechtvaardigen, aangezien je alleen werkelijk behaalde winst belast. De tweede variant is wat doeltreffender, aangezien rendement veelal niet alleen gerealiseerd is maar ongerealiseerde winst ook winst is.

Daarnaast kan de wetgever nog verder beleidsmatig nuanceren om bijvoorbeeld spaarders tegemoet te komen. Zo wordt in het buitenland veelal onderscheid gemaakt tussen soorten vermogen en/of hoe lang deze in het bezit zijn geweest. Zo wordt in de VS vermogen dat korter dan een jaar vastgehouden is, anders belast dan vermogen dat langer dan een jaar in iemands bezit was. En wordt in Duitsland vastgoed niet toegerekend aan je vermogen als je het langer hebt dan tien jaar. Ook wordt er in verschillende landen onderscheid gemaakt tussen rente-inkomsten afkomstig van een spaarrekening en huurkosten en dividenden van aandelen om dit vervolgens verschillend van elkaar te belasten.

Wat gaat het worden?

De Tweede Kamer heeft al sinds jaar en dag met verschillende meerderheden gepleit voor het belasten van het werkelijk behaalde rendement op vermogen. Het antwoord was tot nu altijd dat dat uitvoeringstechnisch onmogelijk was. Toch lijkt dit de meest waarschijnlijke opvolger , maar over die uitvoerbaarheid wil de staatssecretaris nog niets kwijt. Er staat dus een heel grote klus te wachten voor de nieuwe staatssecretaris Marnix van Rij.
Laten we hopen dat de ICT het toelaat.

Vind je dit artikel interessant? Dan vind je dit artikel waarschijnlijk ook interessant!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven