Vind jij je werk serieus leuk?

Vind jij je werk serieus leuk? Of vind jij je werk vooral serieus en is het niet per definitie leuk? Kortom: hoeveel werkplezier ervaar jij in je rol als jurist?

In de praktijk horen we het vaak. Juristen die op een bepaald punt staan in hun carrière en zich afvragen: is dit het nu?  Is dit nu wat ik tot mijn 67 jaar wil blijven doen? Is dit nu waar ik gelukkig van word? Ben ik wel de juiste persoon op de juiste plek?

Wat ook vaak voorkomt: pas ik als persoon eigenlijk wel bij dit kantoor? Vind ik dit vak wel leuk genoeg? Waarom werk ik als jurist?

Deze vragen zijn verbonden met elkaar; er is een rode draad: weet jij waar je goed in bent? Hoe maak jij het verschil? Ligt jouw onderscheidend vermogen alleen op het gebied van kennis: de juiste kennis voor jouw vak, rol, functie of ook op andere vlakken?

Misschien ben je in deze baan gerold. Was een van je ouders of familieleden advocaat, rechter of notaris en was het gewoon logisch dat jij ook in dit vak terecht zou komen en rechten ging studeren. Misschien heb je er nooit echt over nagedacht en leek het je gewoon ‘wel interessant’. Misschien zag je de gebroeders Anker of Gerard Spong op televisie en dacht je: “Dat wil ik ook!”

Het kan ook zijn dat je juist al heel vaak hebt nagedacht over jouw waarom, maar totaal geen alternatief ziet. Wellicht heb je de conclusie getrokken dat je wel in dit vak of op dit kantoor móet blijven, want wat ga je anders in hemelsnaam doen? Je hebt niet voor niets al jaren heel veel bloed, zweet en tranen in je opleiding en je werk gestopt, toch?

Niet alleen beginnende juristen, advocaten en kandidaat-notarissen denken na over hun toekomst.
Steeds meer ervaren werknemers doen dat ook. Ze stellen zichzelf de hele dag vragen waar ze geen antwoord op vinden. Ze doen hun werk, naar beste eer en geweten, maar beleven er geen plezier aan. Ze werken iedere dag ontzettend hard, zijn een kei in hun vak, maar lopen compleet leeg.

De vraag is natuurlijk: hoe los je dit op? Het antwoord is simpel: neem de tijd om stil te staan bij al je gedachtespinsels. Ze kunnen je de informatie geven die je nodig hebt om die vragen te beantwoorden. En hoewel het antwoord simpel is, is stil staan bij dit soort (levens)vragen iets wat niet per sé heel gemakkelijk is of fijn voelt. Het goede nieuws is dat je dit niet alleen hoeft te doen.

Als jurist, advocaat of (kandidaat)notaris ben je waarschijnlijk ooit in het diepe gegooid. Je had die meestertitel op zak en in de praktijk moest je zelf gaan ondervinden hoe je het geleerde toe kon passen. Bij veel kantoren is/was dit ook het beleid: “We gooien alle nieuwkomers in het diepe en de beste komen vanzelf boven drijven.”

Daardoor leer je om alles zelf te doen. Jij moet jezelf bewijzen. Laten zien wat jij allemaal weet, kunt, en wat jij voor geweldig mooie juridische constructies en oplossingen kunt bedenken voor jouw cliënten. En intussen blijven de targets, omzetnormen en te behalen gedeclareerde uren je om je oren vliegen.

Jij bent degene die moet zwemmen, maar hoe fijn zou het zijn als er iemand langs de kant zou staan? Iemand die je aanmoedigt. Iemand die met een haak klaar staat als je dreigt te verdrinken.

Dát is wat een coach doet. Iedere topsporter heeft een coach. En dat is echt niet omdat die topsporter en niets van bakt, faalt of ‘niet in zijn sport thuishoort’. In de juridische wereld hangt er nog steeds een taboe rond coaching. Als jij de hulp inschakelt van een expert – iemand die goed is in een ander vak dan het jouwe – ben jij ineens een loser, faal je of hoor je eigenlijk niet thuis in dit vak.
Wat nu als je daardoor juíst het beste uit jezelf haalt?

Het had ons een burn-out kunnen besparen. Sterker nog: we hadden als jurist meer plezier aan het vak beleefd, omdat we geweten hadden waar ons onderscheidend vermogen in zat en hoe we de beste versie van onszelf als jurist konden zijn…

Je hebt tot hier gelezen, dus de kans dat je je herkent in het bovenstaande is behoorlijk groot. Heb jij behoefte aan een helpende hand, aan die haak die ervoor zorgt dat je niet (langer) verdrinkt in al jouw vragen? Laat het ons dan weten en stuur een mailtje naar mr.blog@masteryourselfacademy. 

 

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven