Virtueel rondje door het Vredespaleis

Altijd als eens een blik willen werpen in het Vredespaleis? Dat is voortaan mogelijk zonder naar Den Haag te hoeven afreizen: het Vredespaleis opent zijn deuren in een virtuele 360 graden tour.

Delen:

Depositphotos_170529572_s-2019-c01f8b3d
De Grote Rechtszaal in het Vredespaleis (foto: Depositphotos)

Het Vredespaleis huisvest het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties, het Permanent Hof van Arbitrage, de Haagse Academie voor Internationaal Recht en een van de grootste bibliotheken op het gebied van internationaal recht. Daarnaast is het paleis, als symbool voor ‘Vrede door Recht’, regelmatig gastheer van evenementen op het gebied van internationaal recht en politiek.

Vredesconferentie

In 1899 kwamen 26 landen bijeen tijdens de Eerste Haagse Vredesconferentie om te spreken over ontwapening en de mogelijkheid van internationale rechtspraak. Zij besloten tot de oprichting van het Permanent Hof van Arbitrage. Acht jaar later werd tijdens de volgende vredesconferentie de eerste steen gelegd voor het onderkomen van dit hof: het Vredespaleis. De officiële opening vond plaats in augustus 1913.
Tijdens de bouw werd landen verzocht om met kunstwerken of materialen letterlijk hun steentje bij te dragen. Daaraan werd door vele landen gehoor gegeven. Het Vredespaleis is een rijksmonument en staat op de Europese Erfgoedlijst.

Wereldgebouw

“Het Vredespaleis is een wereldgebouw. Het werd door de wereldgemeenschap gebouwd en het is vanzelfsprekend om het, nu we over de technische middelen beschikken, ook voor de hele wereld toegankelijk te maken”, aldus Erik de Baedts, directeur van de Carnegie Stichting die eigenaar en beheerder is van het Vredespaleis.

Geen museum

Met de virtuele tour speelt de Carnegie Stichting in op de behoefte om het Vredespaleis toegankelijker te maken. Het iconische gebouw is het uithangbord van Den Haag als ‘Internationale stad van Vrede en Recht’. Tegelijkertijd is het Vredespaleis geen museum, maar een werkpaleis en gerechtsgebouw. Vanwege de lopende rechtszaken en in verband met beveiliging is het paleis maar beperkt toegankelijk voor bezoekers.
Tijdens de lockdowns heeft de Carnegie Stichting online rondleidingen voor groepen opgezet (die vooral door advocatenkantoren en studentenverenigingen worden geboekt). Door de virtuele tour is het Vredespaleis nu voor iedere geïnteresseerde te bezichtigen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven