Volop ruzie en familievetes in tv-programma over erfenisconflicten

Vier erfrechtadvocaten en een notaris helpen presentator Dennis van der Geest bij het oplossen van erfenisconflicten in het nieuwe tv-programma: ‘Waar is mijn erfenis?’ Volgens de aankondiging worden confrontaties niet uit de weg gegaan bij de pogingen om langdurige familievetes te doorbreken.

Delen:

foto: William Rutten

“Je ben voor mijn een kakkerlak, dus in principe moet ik je doodtrappen”, aldus Tonnie in onvervalst Jordanees over haar nichtje in de eerste aflevering van Waar is mijn erfenis?
Tonnie is de dochter van Blonde Sien, uitbaatster van het legendarische café Rooie Nelis in de Amsterdamse Jordaan – talloze bekendheden kwamen er, zelfs prinses Beatrix heeft er in haar jonge jaren wel eens koffie gedronken. Ook was het café de inspiratiebron voor de serie ‘t Schaep met de 5 pooten.
Het café was al enige tijd gesloten toen Blonde Sien anderhalf jaar geleden op 94-jarige leeftijd overleed. Toen Tonnie het testament te zien kreeg, bleek ze te zijn onterfd ten gunste van een nicht. Die claimt de hele nalatenschap – die na de verkoop van het café enkele miljoenen bedraagt. Tonnie legt zich er niet bij neer.

Dierbare spullen

In het nieuwe SBS6-programma duikt oud-judoka Dennis van der Geest in lastige erfrechtkwesties. In iedere aflevering staat een familie centraal die maar niet uit de afwikkeling van een nalatenschap komt. Vaak komt een hoop oud zeer boven. De ene keer gaat het om de verdeling van de sieraden van  moeder, de andere keer om gedoe met de ‘koude kant’ of een familielid dat weigert een deel uit te betalen.
De presentator wordt bijgestaan door verschillende deskundigen. Notaris Eric Feijen en de erfrechtadvocaten Katelijne van Barneveld, Koert Boshouwers, Joost Diks en Johanna Six helpen Van der Geest de meestal langslepende conflicten op te lossen.

Uitleg

Joost Diks (Advocaten Familie- & Erfrecht) is de deskundige die in de eerste aflevering in de zaak van Tonnie duikt. “Wat je op tv ziet is hoe het in het echt ook gaat. We gaan stukken verzamelen, kijken wat er precies aan de hand is en uitzoeken hoe het juridisch in elkaar steekt. Ondertussen leg ik dingen over het erfrecht uit, bijvoorbeeld over de legitieme portie.”
Diks, die in twee van de zeven afleveringen te zien is, heeft met veel plezier meegedaan. Hij vertelt graag over zijn vak, eerder maakte hij al verschillende podcasts over het erfrecht. Hij hoopt dat ‘Waar is mijn erfenis?’ de families wier zaak wordt behandeld helpt om van hun langlopende conflict af te komen. “Daarnaast hoop ik dat de kijker er wat van opsteekt, en dat het mensen misschien wel waarschuwt: het is belangrijk dat je dingen duidelijk regelt.”

Bij de rechter

De laatste jaren belanden erfrechtkwesties steeds vaker bij de rechter, vertelt Diks. “We hebben geen harde cijfers, maar je ziet het aantal conflicten enorm toenemen. Dat heeft met een aantal factoren te maken: het erfrecht zoals dat nu twintig jaar geldt is nog niet helemaal uitgekristalliseerd, er overlijden veel mensen door de vergrijzing en het aantal samengestelde gezinnen blijft stijgen. En meer mensen dan vroeger hebben een eigen woning, wat maakt dat er meer te verdelen valt.” Een en ander blijkt in menig familie een recept voor ellende, zoals in de serie te zien valt.
Hoe het afloopt met de zaak van Tonnie? Dat mag Diks niet zeggen, dat moeten we zelf maar gaan bekijken.

‘Waar is mijn erfenis’ is vanaf 26 oktober iedere donderdagavond om 20.30 uur te zien bij SBS6.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven