Voormalig fraudeaanklager veroordeeld voor fraude

Het gerechtshof Den Haag heeft een voormalig advocaat-generaal in hoger beroep veroordeeld voor valsheid in geschrifte en voor het geven van onjuiste en onvolledige informatie aan de Belastingdienst. Hij kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Depositphotos_46204139_S-c7ff7bdc
foto: Depositphotos

De man was in 2010 aangesteld als speciale fraudeaanklager bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam; in 2012 werd hij op non-actief gesteld en eind 2014 werd hij oneervol ontslagen. Eerder was hij werkzaam als advocaat; hij was partner bij NautaDutilh en Hogan Lovells.

Luxemburgse bankrekening

De oud-AG stond terecht wegens fraude. Op facturen die hij aan de Belastingdienst verstrekte in verband met een boekenonderzoek ontbraken gegevens, waardoor een Luxemburgse bankrekening buiten het zicht van de Belastingdienst bleef. Op deze rekening waren betalingen gedaan voor werkzaamheden die hij als advocaat had verricht. Ook verstrekte hij de Belastingdienst via zijn belastingadviseur onjuiste en onvolledige informatie over een vennootschap, waarvan hij directeur was.

Onvoorwaardelijk geëist

In 2017 veroordeelde de rechtbank Den Haag de man tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden.  In hoger beroep eiste het Openbaar Ministerie een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van tien maanden.

Voorbeeldfunctie

Het hof heeft bij de strafoplegging rekening gehouden met de voorbeeldfunctie die de verdachte als advocaat-generaal had, maar komt tot een fors lagere straf dan geëist. Het hof acht namelijk niet alle telastegelegde feiten bewezen en houdt rekening met de impact die de strafvervolging heeft op het persoonlijke leven van de verdachte. Daarnaast houdt het hof rekening met het tijdsverloop sinds het plegen van de feiten; de redelijke termijn uit artikel 6, eerste lid EVRM is overschreden.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top