Vrouwelijke rechters dagen staat voor de rechter: ze willen gelijke beloning

Vrouwelijke rechters en officieren van justitie zijn het zat dat ze structureel minder verdienen dan hun mannelijke collega’s. Bureau Clara Wichmann heeft de Staat hiervoor nu aansprakelijk gesteld.

Delen:

Vrouwelijke rechters dagen staat voor de rechter: ze willen gelijke beloning - Mr. online
Foto: Depositphotos

Vrouwelijke rechters en officieren in Nederland krijgen structureel minder betaald dan hun mannelijke collega’s. Bureau Clara Wichmann wijst de Staat hier al jaren op en heeft de Staat hiervoor vandaag opnieuw aansprakelijk gesteld. Als de Staat op korte termijn niet aan hun bezwaren tegemoet komt, dienen rechters en Bureau Clara Wichmann een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens. Bureau Clara Wichmann is een juridische stichting, die al veertig jaar werkt aan gendergelijkheid en een betere maatschappelijke en juridische positie van vrouwen in Nederland.

Willekeur

Ongeveer 60 procent van de 2.700 rechters in Nederland is vrouw. Dat zijn er zo’n 1.620 en daarmee vormen zij de meerderheid. Al decennia krijgen vrouwelijke rechters en officieren van justitie gemiddeld minder betaald dan hun mannelijke collega’s. Dit verschil in beloning varieert van 3,5 procent tot bijna 10 procent – dus tot ruim een maandsalaris per jaar minder, zo rekent Bureau Clara Wichmann voor. De oorzaken volgens dit bureau: willekeur en het inschalingsbeleid. “Door dit systeem wordt in de samenleving bestaande ongelijkheid tussen vrouwen en mannen in stand gehouden en doorgezet binnen de rechterlijke macht.”

Compenseren

Dit probleem wordt al sinds 2018 bij de Staat aangekaart. Ook onafhankelijk onderzoek heeft bevestigd dat er een significant beloningsverschil bestaat tussen vrouwelijke en mannelijke rechters. Daarover zijn meermaals gesprekken gevoerd door rechters, de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak en Bureau Clara Wichmann met de Staat, maar het beloningsbeleid is nog niet aangepast. Ook weigert, aldus het bureau, de Staat tot op heden de vrouwelijke rechters en officieren van justitie te compenseren voor gemist inkomen.

Verboden onderscheid

“Hier is sprake van een duidelijk verboden onderscheid op basis van geslacht”, zegt Marlies Vegter, jurist bij Bureau Clara Wichmann. “Het is juist de taak van de Staat om discriminatie tegen te gaan en een voorbeeldrol in te nemen als het gaat over gelijke beloning op de werkvloer. Dit is niet alleen in het belang van vrouwelijke rechters, maar juist in het belang van de rechtspraak en voor de samenleving.” Ongelijke behandeling binnen de rechterlijke macht draagt ook niet bij aan het vertrouwen in de rechtstaat, vindt zij.

Klacht

Bureau Clara Wichmann wordt pro bono bijgestaan door Stibbe, in de persoon van advocaat Marko Jovović. Met deze sommatiebrief geeft Bureau Clara Wichmann de Staat twee weken de tijd om toe te zeggen dat er op heel korte termijn een nieuw beloningsbeleid en een goede compensatieregeling komen. “Zo niet”, zegt hij, “dan zal worden overgegaan tot het indienen van een klacht bij het College voor de Rechten van de Mens op basis van verboden onderscheid op basis van geslacht.”

Lees meer over:

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven