Wat te doen naast je rechtenstudie?

Delen:

Een diploma alleen is tegenwoordig niet meer voldoende om werkgevers te overtuigen waarom jij de meest geschikte kandidaat bent voor een bepaalde functie. Je zult op je cv moeten laten zien dat je naast je studie ook andere activiteiten hebt ondernomen. In dit artikel zes activiteiten die je naast de rechtenstudie kunt ondernemen.

  1. Meedoen aan juridische wedstrijden

Met het meedoen aan juridische wedstrijden leer je niet alleen het recht in de praktijk toe te passen, maar werk je ook aan je soft skills (zoals presenteren). Je hebt verschillende soorten wedstrijden, van pleitwedstrijden tot wedstrijden gericht op cliëntgesprekken (bijvoorbeeld Abraham de Pinto Competitie)

  1. Vrijwilligerswerk

Een belangrijke eigenschap van een jurist is dat hij maatschappelijk betrokken is. Door vrijwilligerswerk te doen leer je wat er speelt in de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan het geven van taallessen aan vluchtelingen of het helpen bij een voedselbank. Bij een rechtswinkel helpen is (vaak) ook een vorm van vrijwilligerswerk. Bij een rechtswinkel leer je snel een antwoord zoeken op een (rechts)vraag van iemand en help je mensen die het vaak niet zo breed hebben.

  1. Commissiewerk

Er zijn verschillende soorten commissies, van commissies die de feestjes organiseren tot de commissies die verantwoordelijk zijn voor de financiën van de vereniging. Omdat er zoveel soorten commissies zijn, zul je (bijna) altijd wel een commissie vinden die past bij jouw interesses. Commissies kun je onder andere vinden bij studieverenigingen en studentenverenigingen. Het grote voordeel van commissiewerk is dat je leert samenwerken. En gelukkig is commissiewerk (vaak) ook heel gezellig!

  1. Juridische bijbaantjes

De studie rechtsgeleerdheid is een studie met weinig contacturen. Je hebt in een week dus voldoende tijd om te werken. Een juridische bijbaan is een mooie manier om die vele vrije uren op te vullen én te leren hoe het recht in de praktijk werkt. Een ander voordeel: aan het eind van de maand heb je er een lekker zakcentje bij. Voorbeelden van juridische bijbaantjes: studentmedewerker bij een advocatenkantoor, student-assistent bij de universiteit of juridisch secretaresse.

  1. Redacteur

Bijna alle grote juridische studieverenigingen hebben een eigen tijdschrift. Door juridische artikelen te schrijven in zulke tijdschriften leer je niet alleen juridisch te schrijven, maar ook hoe je informatie moet verzamelen. Twee belangrijke vaardigheden. Wist je dat je ook blogs en artikelen kunt schrijven voor op deze website? Heb je interesse? Mail mijn dan naar t.barshini@students.uu.nl!

  1. Student-stage

Een student-stage is een mooie manier om kennis te maken met werkgevers en mee te maken hoe het werkende leven eraan toe gaat. Je leert in een korte periode heel veel over het opstellen van stukken, het samenwerken met collega’s en het vormen van een mening. Aan een student-stage zit vaak ook een fijne vergoeding verbonden. Wist je dat stagiaires binnen de advocatuur gemiddeld gezien het meest uitbetaald krijgen per maand? Op de website van Mr. Studenten kun je lezen over de ervaringen van rechtenstudenten die al een student-stage hebben gelopen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven