ZZP’er zoekt heil in juridisch knippen en plakken

Delen:

Beeld: Pixabay

Met knippen en plakken van documenten denkt meer dan de helft van de zzp’ers denkt zijn zaakjes juridische op orde te hebben. Mkb’ers daarentegen schakelen vaker een juridisch geschoolde adviseur in. Dit blijk uit onderzoek dat in opdracht van juridisch dienstverlener DAS is uitgevoerd door onderzoeksbureau MWM2 onder 200 zelfstandigen en kleine ondernemers.

Goed regelen

Het overgrote deel van de ondervraagde mkb’ers (88 procent) en zzp’ers (78 procent) vindt het belangrijk om juridische documenten, zoals contracten en algemene leveringsvoorwaarden, goed voor elkaar te hebben. Maar het vervolgens goed regelen, dat is een ander verhaal: slechts 42 procent van de zzp’ers heeft daadwerkelijk aanvullende juridische maateregelen genomen. Van de mkb’ers heeft 65 tot 70 procent aanvullende juridische maatregelen heeft genomen.

Zelf aan de slag

Ook de manier waarop ondernemers maatregelen treffen, verschilt sterk. Ongeveer de helft van de mkb’ers schakelt een juridisch geschoold adviseur in, tegen slechts één vijfde van de zzp’ers. Die laatste ondernemers gaan opvallend vaak zelf aan de slag: bijna de helft stelt zelf juridische documenten samen door (online) informatie te knippen en te plakken.

Juridisch conflict

Olav Wagenaar (DAS)

Volgens DAS kan een juridisch conflict voor zzp’ers en mkb’ers een onevenredig grote impact hebben, met dito financiële gevolgen. “Een geschil over een levering van enkele duizenden euro’s is al vaak een groot percentage van het jaarinkomen,” zegt senior adviseur Olav Wagenaar van DAS.

Belgische teksten

Zelf juridische documenten in elkaar knutselen met van internet geplukte teksten is geen goed idee, zegt Wagenaar. “Bijvoorbeeld als blijkt dat de documenten niet rechtsgeldig zijn, omdat er geknipt en geplakt is uit Belgische juridische teksten, teksten zelf zijn vertaald of informatie eenvoudigweg is verouderd.”

Aanbieders

Ondernemers die op een verantwoorde wijze zelf hun juridische documenten kunnen kiezen uit een groot aantal aanbieders van de zogeheten ‘document self service tools’. Voorbeelden zijn de service van DAS zelf maar ook de Contractenfabriek, Rocket Lawyer, Charlotte’s Law, Omnius Legal en Vraag Hugo.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven