3 tips: internationale ambities met je Nederlandse rechtenbul

Je studeert Nederlands recht om vervolgens in Nederland aan de slag te gaan als jurist. Dat is meer dan logisch. Maar wat als je internationale ambities hebt? In deze blog 3 tips!

Delen:

beeld: Depositphotos

Tip 1. Internationaal recht

Wanneer je de Bachelor Rechtsgeleerdheid doet, dan kan je achteraf een (juridische) master doen. De Nederlandse universiteiten bieden enorm veel masters aan die betrekking hebben op het internationaal recht. Het internationaal recht is een wereld op zich en binnen deze wereld wordt doorgaans de scheiding tussen het internationale publieke recht en het internationale private recht gemaakt.

Beide domeinen zijn enorm groot en er zijn veel kansen. Je zou bijvoorbeeld voor een internationaal advocatenkantoor kunnen werken. Er zijn veel advocatenkantoren op de Zuidas die vestigingen hebben over de hele wereld. Houthoff bijvoorbeeld heeft vestigingen in onder meer in Amsterdam en New York. Jij, als Nederlandse jurist of advocaat, kan bijvoorbeeld gestationeerd worden op de post in New York om potentiële zakenlieden, die de Nederlands markt willen betreden, te begeleiden. Dit is een voorbeeld van (internationaal) privaatrecht.

Niet alleen heeft New York een vestiging van Houthoff maar ook het hoofdkantoor van de Verenigde Naties is er gevestigd. Dit is meteen een voorbeeld van een potentiële werkgever voor als je een specialist wordt in het internationale publieke recht. De Verenigde Naties is een wereldorganisatie, ingesteld na de Tweede Wereldoorlog, die aanvankelijk in het leven geroepen werd om andere wereldoorlogen te voorkomen. Nu zet de organisatie zich onder meer in om mensenrechtenschendingen te voorkomen, wereldhonger op te lossen en de wereldgezondheid te bevorderen. De VN heeft ook talloze verdragen gesloten en dit hangt dus allemaal samen met internationaal publiekrecht. Je wordt als het ware een diplomaat.

Tip 2. Europees recht

De wereld lijkt met de dag te digitaliseren en velen maken het argument dat de aarde eigenlijk een soort klein dorpje wordt of een klein landje. We kunnen wellicht concluderen dat dit in Europa al een heel lange tijd bezig is. We hebben (bijna overal) open grenzen, een vrije markt en een gezamenlijke munt. Ook hebben we één overkoepelend rechtssysteem: het Europees recht (ook wel: het Europese Unie recht). Als jurist of advocaat gespecialiseerd in het Europees recht heb je als taak de Europese Unie-rechter in Luxemburg (het Hof van Justitie) of de EHRM-rechter in Straatsburg (Europees Hof voor de Rechten van de Mens) te overtuigen. Bijna elke universiteit in Nederland biedt een master aan (en ook bachelors trouwens) die je hiervoor klaarstoomt. Het voordeel is dus dat je met een dergelijke specialisatie bijna overal in Europa kan wonen en werken.

Tip 3. Niets met rechten!

Je zou bijna denken dat je als rechtenstudent enkel kunt kiezen uit drie beroepen: rechter, advocaat of officier van justitie. Het is het stereotype beeld dat de meeste rechtenstudenten hebben. Echter, niets is minder waar. Er zijn genoeg juristen die niet een strikt-juridische baan hebben. Je kan immers ook bijvoorbeeld als bestuurder of journalist aan het werk. Dit brengt mij weer terug naar mijn voorbeeld van de Verenigde Naties. Zo kan je kiezen voor een carrière als diplomaat. Je kennis van het recht is dan zeker een pré. Je kan ook invulling geven aan je internationale ambities door aan de slag te gaan als (Europees) bestuurder/politicus. Indien je het vak van journalist wilt uitoefenen, dan kun je daarmee ook aan de slag als afgestudeerd jurist (uiteraard afhankelijk van wat voor type jurist).

En niet te vergeten: je kan natuurlijk na je master nog altijd doorstuderen, voor je PhD (doctorsgraad) bijvoorbeeld. Je voert dan onder begeleiding van een hoogleraar drie à vier jaar lang een promotieonderzoek uit. Hierbij geef je parttime les op de betreffende universiteit. Na deze drie á vier jaren mag je je onderzoek verdedigen. Slaag je? Dan mag je de titulatuur ‘dr.’ voor je naam dragen. Je kan een dergelijk onderzoek dus ook aan een buitenlandse universiteit doen; zo vervul je alsnog je internationale ambities. De mogelijkheden zijn in principe eindeloos.

Conclusie

De wereld digitaliseert en de juridische wereld kan hier niet in achterblijven. Ook voor rechtenstudenten groeien de opties steeds meer. Je kan bachelors, masters en stages doen die primair gefocust zijn op de internationale arbeidsmarkt. Het doel van dit artikel was om een greep uit de internationale mogelijkheden te presenteren. Nu ik zelf internationale ambities heb, is het soms lastig om (online) ervaringen te vinden van juristen of rechtenstudenten met dezelfde passie; mede ook daarom deze lijst. Uiteraard is hetgeen dat is beschreven in deze blog niet bedoeld als een uitputtende lijst, zoals eerder gezegd: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven