Mr. van de week

Mr. van de week: Mark Diebels

Mark Diebels

Mr. van de week is Mark Diebels, als advocaat verbonden aan KZO|O13, een advocatenkantoor uit Tilburg. In december werd hij ‘Employment lawyer’ van het jaar 2018.

Vorig jaar werd het eerste Counsels vs. arbeidsrechtadvocaten-diner georganiseerd in kasteel Waardenburg. Was u daarvoor uitgenodigd – en waarom dan – of had u zich aangemeld?
Een kantoorgenote tipte mij over deze bijeenkomst en met Etienne van Bladel van magazine Magna Charta had ik al samengewerkt voor een boek vol arbeidsrechtelijke annotaties op de eerste WWZ-uitspraken. Een en een is dan gauw twee.

Wie heeft bepaald dat u die titel kreeg en op basis waarvan?
Magna Charta toetste alle arbeidsrechtaanwezigen op arbeidsrechtelijke kennis en snelheid, en zeker niet met de simpelste vragen. En ook al was het een event op specialistisch niveau, zo’n ereprijs blijft toch een beetje met goed geluk. Ik ben zeker niet ‘de beste’, maar de prijs is wel eerlijk verdiend.

In 2017 werd u al arbeidsrechtadvocaat voor 2018. Is dat niet een jaartje te vroeg?
Ha, ha, ha. Ik verwacht dat eind 2018 een opvolger met de prijs aan de haal gaat, dus ook ik maak het kalenderjaar niet vol.

U zit graag op de racefiets. Al fietsend door de Drunense Duinen, wat is uw belangrijkste arbeidsrechtelijke ingeving geweest?
Klopt dat sporten en buitenlucht je creativiteit stimuleren, ook je juridische. Zo had ik het idee namens een cliënt de Staat aansprakelijk te stellen omdat de Nederlandse wetgeving rond arbeidsongeschiktheid in strijd komt met Europese vrijheden. Alleen al zo’n gedachtenexperiment brengt je verder, waarom kan het eigenlijk niet en wat kan vervolgens dan wel verschil maken?

Welk arbeidsrechtelijk onderwerp moet Wouter Koolmees als minister van Sociale Zaken als eerste agenderen?
Er is veel reparatie nodig, maar als ik één ding moet noemen: invoering van een i-grond in het ontslagrecht. De rechter moet de mogelijkheid krijgen de arbeidsovereenkomst te ontbinden ook als er geen andere voldragen ontslaggrond is, maar dan wel tegen een hogere prijs. Het starre ontslagstelsel van de WWZ, daar worden werkgevers én werknemers niet blij van.

Als u het voor het zeggen had dan…?
Wat een vage vraag! Is dit om de dictator in iedereen te prikkelen? Ik heb geen masterplan voor een betere wereld.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Mijn promotie in december 2014. Ik heb in mijn proefschrift onder andere een lans gebroken voor méér overheidsverantwoordelijkheid en minder werkgeverslasten, bij zieke werknemers. Denk aan inperking van de twee jaar loondoorbetalingsplicht bij ziekte en een vermindering van de stapel aan re-integratieverplichtingen. Een maatschappelijk relevant thema en gelukkig ook in het Regeerakkoord opgepikt. Dus na de i-grond moet Koolmees hier werk van gaan maken.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Voor mij geen juridische Voice of Holland a.u.b. Ik kan groot respect hebben voor een advocaat die uit een zaak precies die argumenten haalt die erin zitten. Het is echt geen gegeven dat dat altijd gebeurt.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?
Artikel 1 Gw. Niet eens zozeer als ‘politiek correct’ antwoord, maar vooral de worsteling in de praktijk om van gevallen ‘gelijke gevallen’ te maken.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?
De site van specialisatievereniging VAAN met daaraan gekoppeld de jurisprudentiesite AR-Updates.

Welk boek las u het laatst?
Being Elvis, a lonely life van Ray Connolly. Heel vlotte biografie waaruit mij twee dingen bijblijven. De muziek die echt in al zijn poriën zat én zijn manager Colonel Parker die hem uitmolk en bedroog. Elvis had dat goed in de gaten zodat je op de bank zit te roepen: ‘Kom op man, doe iets!’

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Ralf Bodelier, journalist en opiniemaker. Voor iedereen die als jurist cynisch dreigt te worden is zijn site World’s Best News een must read.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures
Mercedes-Benz – Mercedes Business Solutions (Rectangle)