3x leestips: boeken waar je van zult genieten

Delen:

Het is voor ons, hardwerkende rechtenstudenten, nu lekker vakantie. Genoeg tijd om te lezen dus! Bij deze, drie gruwelijke, spannende en leuke aanraders.

Aanrader 1. Discipline, Toezicht en Straf

Het eerste boek is van Michel Foucault en heet ‘Discipline, Toezicht en Straf. De geboorte van de gevangenis’. Het is een gruwelijk interessant boek. Het is enerzijds gruwelijk omdat er hele passages en beschrijvingen in staan van hoe men vroeger een crimineel strafte, en dat was niet mals, en anderzijds is het heel erg interessant omdat er, voor mij althans, een heel nieuwe wereld van het ‘straffen’ is opengegaan. De gevangenisstraf en de straffen die we vandaag de dag kennen, zijn eigenlijk helemaal niet zo vanzelfsprekend. Kortom, een gruwelijk interessant boek en erg leerzaam.

Aanrader 2. Thérèse Raquin

Het tweede boek is wederom van Franse origine en heet ‘Thérèse Raquin’, geschreven door Emile Zola. Het boek is in 1867 voor het eerst verschenen, maar daar merk je eigenlijk nauwelijks wat van. Het verhaal speelt zich af in Parijs en gaat over Thérèse Raquin die ongelukkig getrouwd is met haar zelfzuchtige neef Camille. Camille wordt ook nog eens enorm verwend door zijn moeder. Als Camille een baan krijgt en daar een oude vriend (Laurent) tegenkomt, zet de ‘ellende’ zich voort. Thérèse en Laurent beginnen een affaire en de romance eindigt in moord en zelfmoord. De schrijfstijl van Emile Zola vind ik intrigerend. De manier waarop Zola een verhaal vertelt, is zeer bijzonder. Het is net een film. Ondanks dat het over moord gaat, vond ik het niet angstaanjagend of akelig omdat het meer over de psychologie en de belevingswerelden van de hoofdpersonen ging. Hier een kleine passage om alvast een indruk te krijgen (dit was voordat Thérèse Laurent ontmoet had):

“Thuis ging hij [Camille] meteen aan tafel en daarna dook hij in zijn boeken. Hij had de werken van Buffon aangeschaft en zichzelf de taak gesteld elke avond twintig tot dertig bladzijden te lezen, hoe saai hij dergelijke kost ook vond. Ook las hij, in afleveringen van tien centimes, de Histoire du Consulat et de l’Empire van Thiers en de Histoire des Girondins van Lamartine, en soms populair-wetenschappelijke boekjes. Hij meende dat hij op die manier aan zijn ontwikkeling werkte. Af en toe dwong hij zijn vrouw te luisteren terwijl hij een bepaalde passage of anekdote voorlas. Het verbaasde hem zeer dat Thérèse een hele avond in gedachten verzonken kon zitten zwijgen, zonder de behoefte te voelen een boek te pakken. Eigenlijk, zo besefte hij, was zijn vrouw niet bijster intelligent.”

Aanrader 3. Adventures of a Young Naturalist

Het laatste boek is genieten geblazen: ‘Adventures of a Young Naturalist’ (vertaling: ‘De avonturen van een jonge bioloog’) van David Attenborough. Als je dit jaar niet op vakantie gaat, is het helemaal een aanrader. Het boek beslaat drie reisverslagen van David Attenborough in de jaren 50 naar Brits-Guyana, Indonesië en Paraguay. Ook bevat het boek een aantal mooie foto’s. David Attenborough maakte de reizen voor de BBC en voor de London Zoo.

Dit waren mijn drie leestips. Geniet ervan!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven