4 opties: Tentamineren in de coronacrisis

Delen:

Door de coronacrisis zitten veel hogescholen en universiteiten met een grote vraag: kunnen de tentamens doorgaan, en zo ja, op welke manier? Elke onderwijsinstelling heeft zo haar eigen aanpak. In deze blog bespreek ik de mogelijke opties.

De coronacrisis heeft een grote impact op het onderwijs. Studenten volgen massaal thuis hoorcolleges terwijl het nog onzeker is of de tentamens doorgaan. Het is namelijk bij veel studies organisatorisch niet mogelijk om 1,5 meter afstand te houden in een tentamenzaal.

Optie 1. Niet alles gedaan, welk diploma

Bij de middelbare scholieren zijn de eindexamens al definitief afgelast terwijl zij nog steeds de mogelijkheid hebben om het diploma te behalen. Dezelfde toepassing op het hoger onderwijs lijkt mij niet mogelijk. Het verschil zit hem in de vervolgstap. De meeste middelbare scholieren gaan na het behalen van hun diploma een studie volgen terwijl de studenten na het behalen van hun bachelor of master de arbeidsmarkt op gaan. Het zou niet verantwoord zijn om studenten de mogelijkheid te bieden de arbeidsmarkt op te gaan terwijl zij nog niet alle tentamens hebben gehaald. Dit zou kunnen leiden tot ongewenste gevolgen. Zou jij bijvoorbeeld geopereerd willen worden door een chirurg die wel een diploma heeft maar niet al zijn vakken heeft gehaald?

Optie 2. Tentamen vanuit huis

Een andere mogelijkheid is het thuis afnemen van tentamens. Studenten kunnen dan thuis via de laptop tentamens afleggen terwijl zij in de gaten worden gehouden door een surveillant. Dit klinkt in eerste instantie een goed idee, maar ook hier kleven gebreken aan. Deze manier van tentamineren is namelijk erg fraudegevoelig, de enige mogelijkheid van toezicht gaat namelijk via de webcam en microfoon. Daarnaast is er de vraag of de privacy van studenten wel voldoende wordt gewaarborgd. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een software die je constant in de gaten houdt. Dit is ook een Tweede Kamer-lid opgevallen en hij heeft hierover Kamervragen gesteld aan onderwijsminister Ingrid van Engelshoven. Hier heeft zij nog geen antwoord op gegeven.

Optie 3. Mondeling of kleine groepjes

Het mondeling afnemen van tentamens op de onderwijsinstelling of schriftelijk in kleine groepen behoort ook tot de mogelijkheden. Maar ook dit is niet ideaal, want hoe je dit ook uitvoert, er blijft contact tussen medestudenten en surveillanten. Het risico op besmetting is te groot. Daarnaast speelt hier het organisatorische probleem.

Optie 4. Volgend jaar nieuwe kansen

Het is misschien geen populaire opinie, maar de hogescholen en universiteiten zouden zich er goed aan doen om de tentamens volgend collegejaar in te plannen. Als het goed is, is er dan weer fysiek onderwijs, en daar leren studenten meer van, en de tentamens kunnen dan weer normaal worden afgelegd. Dit gaat wel ten koste van een jaar studievertraging, maar mij lijkt volksgezondheid, fraude voorkomen en privacy iets belangrijker!

Lees ook deze artikelen over tentamineren in coronatijd:
Mondeling tentamen en het 2-vragensysteemtentamen
Online proctoring: 1984 in je eigen studentenkamer

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven