Nóg 4 tips voor het vinden van je scriptieonderwerp

Delen:

Een goed onderwerp vinden of kiezen voor hét sluitstuk van je master of bachelor rechten valt nog niet mee. Romano gaf je deze week al een paar tips. Hier nog eens vier tips die je zullen inspireren bij het zoeken naar en kiezen van je scriptieonderwerp.

Tip 1. Colleges

Haal je inspiratie uit de leerstukken die tijdens je colleges aan bod komen. Heel cliché, maar kies een onderwerp dat je echt interessant vindt. Een aantal maanden werken aan een onderwerp dat je eigenlijk niet ligt, zal je op een gegeven moment vermoeien. Welke leerstukken spreken je het meest aan? Verdiep je in de materie en lees er zoveel mogelijk over.

Tip 2. Leraren en professoren

In aanvulling op je colleges, ga met je leraar of professor in gesprek over het leerstuk waarvan je denkt dat het een goed onderwerp oplevert voor je scriptie. Hij of zij heeft waarschijnlijk meer zicht op welke onderzoeken al gedaan zijn en kan je wellicht verder helpen bij het afbakenen van je onderwerp.

Tip 3. Jurisprudentie

Een bepaalde rechtszaak of een ontwikkeling in de jurisprudentie kan ook aanleiding vormen voor het schrijven van een scriptieonderwerp. Kan een procedure misschien beter of efficiënter? Ben je het wel/niet eens met een bepaalde ontwikkeling in de jurisprudentie? Veel uitspraken van rechters zijn al mini-scripties waar een bepaald probleem heel helder en goed uiteen wordt gezet.

Tip 4. Wetsvoorstellen

Een lopend wetsvoorstel is een goede aanleiding voor een scriptieonderwerp. Wat gaat er veranderen en wat vind jij van deze veranderingen? Ieder wetsvoorstel wordt eerst voorgelegd aan ‘het publiek’, de zogeheten consultatie. Dit is het moment waar de maatschappij (specialisten, burgers en bedrijven) hun ideeën kenbaar kunnen maken over een bepaald wetsvoorstel. Zie www.internetconsultatie.nl voor alle wetsvoorstellen.

 

 

 

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven