8 tips voor een beter (juridisch) cv

Delen:

Het is elke keer weer lastig om je cv te updaten. Wat laat je erop staan, wat haal je weg? Hoe lang mag het zijn en moet mijn foto er nu wel of niet op? In dit artikel vind je 8 tips om je cv te verbeteren, zodat je zeker uitgenodigd wordt voor dat sollicitatiegesprek!

  1. Niet te lang!
    Het is de bedoeling dat je cv in een oogopslag je relevante ervaring weergeeft. Maak er dus geen boekwerk van, maar beperk je tot 1 à 2 pagina’s. Als je iets nader toe wilt lichten, kun je altijd een bijlage gebruiken. Denk er bovendien goed over na of een toelichting wel nodig is. Als je solliciteert bij een niet-juridisch bedrijf, is het wel goed om toe te lichten wat vrijwilligerswerk bij de Rechtswinkel precies inhoudt, maar als je bij een groot advocatenkantoor solliciteert hoef je dat niet uitgebreid uit te leggen.
  2. Overzicht
    Nogmaals: je relevante ervaring moet in een oogopslag duidelijk worden. Daarvoor is overzicht de sleutel. Maak gebruik van de liniaal in Word of kaders in InDesign voor een overzichtelijke uitlijning en maak de functie die je hebt vervuld bij je werkervaring dikgedrukt. Gebruik ook tussenkopjes, zoals ‘Werkervaring’, ‘Opleiding’ en ‘Nevenactiviteiten’.
  3. Laat irrelevante ervaring weg
    Het is heel verleidelijk om al die dingen die je al hebt gedaan op je cv te laten staan. De deelname aan MUN op je middelbare school laat toch zien dat je goed Engels kunt en dat je geïnteresseerd bent in internationale betrekkingen en debating? Toch kun je het beter niet doen. Het komt juist zwak over, want als je nu nog dingen op je cv hebt staan die je in 2014 hebt gedaan, wat heb je dan in de tussentijd uitgevoerd? Beperk je liever tot de relevante, actuele dingen. Dat betekent niet dat je alles dat ouder is dan één jaar weg moet halen, maar weeg goed af of iets echt relevant is voor de functie waar je op solliciteert en of het nog actueel genoeg is. Houd wel in je achterhoofd dat er geen ‘gaten’ in je cv mogen zitten (zie het volgende kopje).
  4. Omgekeerde chronologische volgorde
    Begin met je meest recente ervaring en werk vervolgens naar beneden, waarbij je eindigt met het minst recente. Zo ziet een recruiter direct waar je nu mee bezig bent. Vermeld niet alleen de jaartallen, maar ook de maanden bij je functies. Zorg ervoor dat je geen grote gaten in je cv hebt zitten, dus lange periodes waarin je niets hebt gedaan. Dat valt namelijk in negatieve zin op.
  5. Wees specifiek
    Hoewel je je niet moet verliezen in irrelevante details, is het wel belangrijk om specifiek te zijn. Op welke sectie heb je die stage gelopen en wat waren precies je werkzaamheden? Welke functie heb je vervuld in een commissie of in een bestuur en wat hield die in het kort in? Geef het kort weer, zodat het voor iemand die er zelf niet mee bekend is direct duidelijk is wat de relevantie van die ervaring is.
  6. Niet te creatief
    Soms zie ik een prachtig cv op internet met grafiekjes waarin wordt aangegeven hoe goed iemand Engels spreekt en in welke mate iemand een bepaalde vaardigheid bezit, allerlei kleuren en mooie diagrammen. Niet doen! Creativiteit is een goede eigenschap, maar je studeert Rechten, geen Graphic Design, dus tenzij je solliciteert voor een bijbaan als designer, kun je dit beter achterwege laten. Als je kleur wilt gebruiken kan dat, maar beperk het tot één kleur, die niet schreeuwt. Rustig blauw is altijd een veilige keuze: het is niet te opvallend, maar straalt wel betrouwbaarheid uit.Gebruik bovendien één lettertype (verschillende lettergroottes kan natuurlijk wel). Wat betreft de genoemde grafieken: doe het vooral niet. Het is alleen maar verwarrend, want hoezo geef je jezelf vier van de vijf sterren voor een vaardigheid en wat zijn dan je verbeterpunten? Het roept alleen maar vragen naar je zwakke kanten op. Jezelf overal vijf sterren voor geven heeft daarentegen ook geen zin: geen zwakte durven tonen komt ook weer zwak over. Laat ze dus vooral weg en zet gewoon onder het kopje ‘Vaardigheden’ dat je Engels spreekt en welke vaardigheden je hebt. In welke mate en waar je zwakke punten liggen komt wel aan bod tijdens een eventueel sollicitatiegesprek.
  7. Check je spelling!
    Een echte no-go op een cv zijn spellingsfouten, net als grammaticafouten. Rechten is een studie en vak waarbij taal heel belangrijk is. Bovendien ziet het er slordig uit, alsof je niet de moeite hebt genomen om het even netjes af te maken. Check dus heel goed of je die niet in je cv hebt zitten en vraag het ook nog eens aan iemand anders. Al ben je er heel goed in, je maakt zo een typefoutje of een leesfoutje. Let hier dus goed op.
  8. Foto of geen foto?
    De eeuwige discussie. Sommige recruiters zien graag een foto op een cv, andere niet. Denk er goed over na wat je zelf wilt en wat bij je past. Als je het doet, zorg er dan in ieder geval voor dat je voor een professionele foto kiest, dus een foto van goede kwaliteit voor een rustige achtergrond waarop je netjes gekleed bent en bijvoorbeeld geen selfie of vakantiefoto. Eigenlijk gelden hiervoor dezelfde eisen als voor een LinkedIn-foto. Voelt het voor jou niet goed? Laat de foto dan gewoon weg.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven