Meer dan de helt van de Nederlandse advocaten werd afgelopen jaar geconfronteerd met agressie, bleek onlangs uit onderzoek. Maar ook affectie kan zeer intimiderend zijn: in Amsterdam werd een advocate onlangs opdringerig benaderd door een smoorverliefde gedetineerde. De rechter moest oordelen of er sprake was van belaging (artikel 285b van het Wetboek van Strafrecht).
De man van rond de dertig had de naam van de advocate gevonden in de gevangeniskrant en was op slag verliefd. Het tweetal heeft elkaar nooit ontmoet – zij wist niet eens hoe hij eruit zag – maar de gevoelens waren dermate sterk dat de gevangene besloot haar plat te bellen.
Kleurplaten
Meer dan dertig keer probeerde hij telefonisch contact op te nemen en sprak hij voicemailberichten in, die aan directheid niet te wensen overlieten: “Goedenavond lieverd, maar sorry dat ik je zo vaak bel maar ik kan je niet vergeten weet je. Ik moet nog effetjes twee maandjes. Ik zou het leuk vinden om samen met je iets te doen”, klonk het bijvoorbeeld. De man wist desgevraagd niet van ophouden. Andere frasen die voorbijkwamen waren “Ik hou van je”, “Slaap lekker”, “Schatje”, en ook waren er miauwgeluiden te horen.
De beeldend therapeute van de romanticus achter tralies kreeg het nog veel zwaarder te verduren. Zij werd ten huwelijk gevraagd en overladen met liefdesverklaringen, kleurplaten, seksueel getinte opmerkingen en met hartjes versierde enveloppen. Ook liet hij haar naam tatoeëren en negeerde hij een contactverbod met pogingen haar afdeling te bezoeken.
Tbs en contactverbod
De rechter acht de belaging hinderlijk en angstaanjagend, en neemt de verdachte zijn aanhoudendheid zeer kwalijk. Als verzwarende omstandigheid geldt het gebrek aan probleembesef en zijn afwijzing van iedere vorm van hulpverlening. De man – die lijdt aan een lichtverstandelijke beperking en een autismespectrumstoornis, en de sociaal-emotionele vaardigheden heeft van een drie- tot zesjarige – krijgt een gedwongen tbs-behandeling opgelegd en een contactverbod van vijf jaar.
De maatregel wordt genomen met het oog op mogelijke recidive. Benadert hij de vrouwen toch, dan komt hem dit op twee weken cel te staan per keer, wat bij herhaling kan oplopen tot een halfjaar. Overigens komen niet enkel zoete woordjes uit de mond van de delinquent: zijn dreigende houding tijdens het psychiatrisch onderzoek leidde tot tijdelijke opname in de isoleercel.