Advocaten kunnen toch blijven ‘zoeken op naam’ bij het Kadaster

Advocaten dreigden te worden uitgesloten van het ‘zoeken op naam’ in het Kadaster. Na aandringen van de Nederlandse Orde van Advocaten kunnen advocaten toch gebruik blijven maken van deze mogelijkheid.

Delen:

Depositphotos_8196524_S-kaartenbak
foto: Depositphotos

De minister van Binnenlandse Zaken en het Kadaster besloten na een datalek begin september om het ‘zoeken op naam’ in het register met informatie over het bezit van woningen en ander vastgoed niet langer mogelijk te maken. Voor een aantal beroepsgroepen, zoals notarissen, deurwaarders en makelaars, werd een uitzondering gemaakt. Dit, volgens een brief van de minister, omdat deze partijen “een cruciale, soms zelfs bij wet gegeven rol vervullen bij het verschaffen van rechtszekerheid en het doen functioneren van de markten voor registergoederen en vastgoed.”

 

Geen uitzondering

Voor advocaten, die voorheen wel toegang hadden, werd geen uitzondering gemaakt. Daarop kwam de NOvA in actie. De Orde vond dat de advocatuur in het algemeen, en advocaten werkzaam in een aantal rechtsgebieden in het bijzonder, niet moesten worden uitgesloten van de zoekfunctie in het Kadaster.

Legitiem belang

Resultaat van de gesprekken van de NOvA met het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Kadaster is dat advocaten per 20 november gebruik (blijven) maken van ‘zoeken op naam’ bij het Kadaster. Wel moeten ze per aanvraag aangeven voor welk legitiem belang zij toegang willen tot Kadasterdata.
De met de NOvA afgestemde legitieme belangen zijn: een actuele inschatting van verhaalsmogelijkheden; advisering over en bepaling van de rechtspositie van een cliënt; voor het beheer en de vereffening van een failliete boedel; taken op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme; toetsing, begeleiding en advisering omtrent inschrijvingen op een onroerende zaak.

Koppeling tableau

Om het Kadaster in staat te stellen te controleren of een aanvrager van informatie inderdaad advocaat is, is een koppeling met het tableau van de NOvA gerealiseerd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven