Aline Klingenberg (Rijksuniversiteit Groningen) over studenten in gangpaden

Aline Klingenberg studeerde zo'n 28 jaar geleden af. Nu is zij hoogleraar Onderwijsinnovatie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt ze terug op haar studententijd.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Aline Klingenberg 'toen'

Aline Klingenberg studeerde in 1994 af aan de Rijksuniversiteit Groningen, in de richting Staats- en Bestuursrecht. Sinds 2017 is zij coördinator van de afstudeerrichting IT-recht in de bachelor Nederlands recht en de master IT-recht van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen. Nu is zij hoogleraar met als leerstoel onderwijsinnovatie, datadelen en communicatierecht.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Het eerste semester van mijn studie heb ik geen collegezaal van binnen gezien, want ik was vooral te vinden in het uitgaansleven. Alle tentamens heb ik toen gehaald door kort van tevoren het boek te lezen. In mijn tweede jaar heb ik aan wedstrijdroeien gedaan. Toen heb ik vooral colleges gevolgd en op die manier mijn tentamens gehaald. Later ben ik nog actief geweest in het bestuur van mijn studievereniging. Ik heb geen slechte herinneringen aan mijn rechtenstudie. Het was wel zo dat ik niet goed wist waar ik aan begon, maar het bleek wonderwel goed te passen.

Wat was uw meest en wat uw minst favoriete vak?
Ik heb heel goede herinneringen aan een extra curriculair vak dat ik gevolgd heb. Het werd gegeven door Antonio Cassese, de eerste voorzitter van het Joegoslavië tribunaal. Hij was toen bezig met het opzetten van dit Hof en gaf daarover een reeks colleges, nog voor dit daadwerkelijk van start ging. Het was zo interessant om uit eerste hand te horen hoe dit ging! Ik zorgde er met een vriendin voor dat we op tijd waren. Deze colleges waren zo interessant dat in mijn herinnering de studenten in de gangpaden zaten om het te kunnen volgen. Ik heb meer extra vakken gevolgd, zoals het vak polemologie van Hylke Tromp, met een excursie naar het NAVO-hoofdkwartier in Brussel en de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog in Ieper.
Minst favoriete vak? Ik denk rechtseconomie, maar ik kan mij dat niet goed meer herinneren.

Wie was voor u tijdens uw studie een inspiratiebron?
Ik heb geen docenten of juristen die tijdens mijn studie een inspiratiebron waren. Het mastervak dat ik nu al jaren geef, Privacy & Gegevensbescherming, bestond niet eens tijdens mijn studie. Van IT-recht was ook nog geen sprake.

aline-klingenberg-b622c634Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Ik zou langer over mijn studie hebben gedaan, of eerst een tussenjaar hebben genomen. Ik ben meteen na mijn vwo-examen gaan studeren, en vervolgens binnen vijf jaar afgestudeerd. Achteraf vind ik het nergens voor nodig om zo jong al afgestudeerd te zijn.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Laat je niet opjagen. En gebruik je studietijd om veel dingen te ontdekken en te doen. Word bijvoorbeeld lid van een van de vele studenten- of studieverenigingen. Of ga extra vakken volgen. De universiteit biedt zo veel verschillende mogelijkheden om mee te doen en bij te dragen aan de academische gemeenschap, maak daar gebruik van, draag bij en ontwikkel je daardoor ook naast alleen het volgen van onderwijs.

Aline Klingenberg was onlangs ook Mr. van de week. Lees hier het interview.

 

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top