All men are equal, but…

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Een advocaat wordt op zijn (of haar) woord geloofd. Uit praktisch oogpunt is hier natuurlijk iets voor te zeggen, maar aangezien er met regelmaat advocaten in het nieuws komen die ik nog niet zou geloven al zouden ze zweren op het leven van hun moeder, ben ik toch enigszins sceptisch. Want is het niet hopeloos uit de tijd om iemand, wie dan ook, op zijn woord te geloven, enkel vanwege zijn beroep?

Het geloof in de betrouwbare advocaat biedt ook bijzondere mogelijkheden. Want als je een taxibedrijf kan hebben zonder taxi’s en een hotelketen zonder hotels, wat weerhoudt een slimme ondernemer er dan van een advocatenkantoor op te richten zonder advocaten? Als advocaat word je immers op je woord geloofd. Dus als je stelt dat je advocaat bent en dat er op jouw kantoor enkel gespecialiseerde advocaten werken, zal niemand dit in eerste instantie in twijfel trekken. (N.B: in de privé-situatie is het overigens niet zo dat je, na het afleggen van de eed of belofte, door iedereen, of zelfs alleen maar door je partner,  op je woord wordt geloofd. Dat moet u maar van mij aannemen, want ik ben advocaat.) Maar goed, in dit nieuwe businessmodel kun je vervolgens abonnementen op de dienstverlening aanbieden via de Hema, en ik zie zelfs mogelijkheden voor leuke Groupon-acties en giftcards. Dan krijg je een paar uurtjes juridische bijstand voor je verjaardag, binnen een jaar na aankoop te besteden bij een kantoor in de regio. Zoiets. Of twee uur advies als prijs bij de PostcodeLoterij.

Alles wat nodig is om deze formule tot een succes te maken, is een flinke dosis zelfvertrouwen en een vlotte babbel. Misschien ook wel een schriftelijke cursus procederen en een boek uit de “voor Dummies”-reeks. En toch ook wel een zekere terughoudendheid in het soort zaken dat je aanneemt, want hoe meer aandacht een zaak trekt en hoe hoger de instantie waarbij je procedeert, hoe groter natuurlijk de kans is dat je een keer door de mand valt.

“Een advocaat wordt op zijn woord geloofd.” Een frase die goed is toe te voegen aan de ‘commandments’ van George Orwell’s Animal Farm. Op zijn woord geloofd; althans door wie in hem gelooft.  All men are equal, but some lawyers are more equal.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top