Arend Lanting moest tentamens strafrecht heel wat keer overdoen

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Arend Lanting 'toen'

Arend Lanting was 44 jaar lang advocaat en ook een aantal jaar deken van de Nederlandse Orde van Advocaten in het arrondissement Friesland. Nu is hij met pensioen en kijkt hij speciaal voor Mr. Studenten terug op zijn studententijd.

Arend Lanting, 70 jaar, studeerde in 1976 aan de RU Groningen af op Nederlands recht. Na bijna 44 jaar als advocaat en partner van een middelgroot Fries kantoor te hebben gewerkt, is hij per 1 juli met pensioen.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Mijn beste herinnering is het sociaal gebeuren rondom de studie en de vele contacten met medestudenten uit allerlei disciplines. Mijn slechtste herinnering is het aantal malen dat ik tentamens strafrecht heb moeten overdoen. Ik kon op het laatst het studieboek wel uit mijn hoofd opzeggen.

Wat was uw meest en wat uw minst favoriete vak en waarom?
Contractenrecht had mijn voorkeur, familierecht vond ik niets aan. Dat zal hem gelegen hebben aan mijn vooropleiding, HBS-B, en daaraan inherente voorkeur voor logica.

Welke docent of welke jurist was voor u tijdens uw studie een inspiratiebron?
Prof. Wiarda en met name zijn praktijkcollege procederen, afgesloten met een borrel bij hem thuis, heeft mijn interesse voor het procederen gewekt.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Ik ben tevreden met hetgeen ik beroepsmatig heb gedaan. Ik zou het zo weer overdoen.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Beperk je niet tot de boeken en collegebanken maar doe er wat naast in het studentenleven, waarbij een bestuursfunctie in een studentenvereniging je later zeker van pas zal komen.

Arend Lanting ‘nu’

Arend Lanting kijkt op mr-online.nl terug op zijn tijd als advocaat. Hieronder een van zijn uitspraken. Benieuwd naar het hele interview, klik hier.

In 44 jaar tijd heeft u veel veranderingen meegemaakt in de advocatuur. Welke verandering of ontwikkeling had de meeste impact?
Toen ik in 1976 begon, was de advocatuur nog het nobile officium. Je hield bij het declareren rekening met de draagkracht van de cliënt. Minvermogenden rekende je iets minder en meer draagkrachtigen betaalden je iets meer. Je voelde je dan net Robin Hood. Na invoering van de gefinancierde rechtsbijstand in de jaren zeventig is de advocatuur meer business geworden. Dit heeft ook de sterke groei van het aantal advocaten bevorderd.

Arend Lanting is deze week ook Mr. van de week. Lees hier het artikel.

Heb je suggesties voor deze rubriek, mail dan naar: info@mr-studenten.nl.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top