Barbara van Kampen en haar boek over het notariaat

Delen:

foto Barbara van Kampen
Barbara van Kampen

Mr. van de week is Barbara van Kampen, die op 26 november 2019 haar boek Notaris in beeld presenteerde, waarin zij in tekst en infographics notaristaal wil uitleggen. Van Kampen is notaris en estate planner in Oss.

Notaris in beeldWat is Notaris in beeld voor een boek?
In Notaris in beeld worden de meest voorkomende notariële begrippen uitgelegd. De uitleg vindt plaats aan de hand van een infographic met daarbij een korte tekst. Het boek bestaat uit vijf hoofdstukken. De hoofdstukken behandelen de belangrijkste contactmomenten die iemand heeft met een notaris. Je moet dan denken aan de koop van een woning of het regelen van je erfenis.

Ook de KNB zet zich onder meer met een sociale mediacampagne in om notaristaal helder uit te leggen. Wat was voor u de aanleiding om uw boek te maken?
Op dit moment is er veel maatschappelijke aandacht om taal begrijpelijk te maken. Zo heeft de overheid heeft zich ook als doel gesteld om taal duidelijk te maken. 

Ik merkte in mijn praktijk dat de ontwerpen van de akten steeds slechter gelezen werden. Wij hadden bij onze akten al bijsluiters als toelichting op de akte. Deze bijsluiters hielpen wel, maar niet voldoende. Bovendien bestonden de bijsluiters uitsluitend uit tekst. Ik maak bij besprekingen met cliënten veel verduidelijkende tekeningen. Ook probeer ik veel uit te leggen aan de hand van beeldspraak, bijvoorbeeld: een testament moet u zien als een gereedschapskist. Ik bedacht me toen: waarom ga ik deze tekeningen en beeldspraak niet uitwerken met een vormgever? Op die manier is Notaris in beeld toen ontstaan.

Wij snappen er niks van als onze notaris het over voorwaardelijke making of compos mentis heeft. Wat vinden uw klanten het moeilijkst te begrijpen notariële jargon?
Wat mijn cliënten mij aangeven is dat ze het lastig vinden om te begrijpen wat een term inhoudt. Iedere notaris heeft weleens de vraag gekregen wat de zin: “waarvan akte in minuut” inhoudt. Dergelijke termen zijn voor een cliënt onbegrijpelijk. Maar ook de termen “legaat” en “legitieme portie” vormen een uitdaging. In mijn boek heb ik hier beelden bij gemaakt.

Ik merk overigens dat het gebruik van de infographics enorm helpt. Ik heb mijn boek bij elk gesprek bij de hand, zodat ik de infographic erbij kan pakken. De communicatie met de cliënt verloopt veel soepeler en we kunnen sneller naar de kern.

Hoe ziet u de toekomst van het notariaat?
Ik zie de toekomst van het notariaat positief in. Het notariaat ontwikkelt zich ook in de digitale wereld van vandaag en morgen. Het zal niet lang duren voordat een digitale akte kan worden gepasseerd. Daarnaast is onze maatschappij complex en ingewikkeld. De notaris is als onafhankelijk en vertrouwenspersoon belangrijk om zaken goed te laten verlopen. 

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Natuurlijk ben ik blij en trots dat Notaris in beeld er is. Ik zie elke dag als een uitdaging om weer een stukje beter te worden dan dat ik gisteren was.

Wie of wat is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Dat is en was zeker professor Van Mourik, oud-notaris en inmiddels emeritus hoogleraar Notarieel recht aan de Radboud Universiteit. Hij was degene die mij de overstap liet maken van Nederlands recht naar Notarieel recht. Bovendien beschouw ik hem als een bijzonder mens.

U bent bestuurslid van het Museum Jan Cunen. Waarom is dit museum een bezoek waard?
Museum Jan Cunen is een plaatselijk museum in Oss met een wereldse uitstraling. Het bezoeken van het gebouw (een oude stadsvilla, gebouwd door de grondleggers van Unilever) is al een bijzondere ervaring. De collecties weten mooie bruggen te slaan tussen het heden en het verleden. Wist je dat we een primeur hadden met de mooie foto’s die fotograaf Erwin Olaf maakte van Koningin Maxima?

Wat is niet over u bekend, dat wel interessant is?
Wat ‘interessant’ is, is natuurlijk enorm subjectief. 

Welk boek las u naast dat van uzelf het laatst?
Ik heb net het boek Wij zijn de Bickers van Simone van der Vlugt gelezen. Het boek gaat over een Amsterdamse regentenfamilie in de zestiende eeuw. Een mooie schets uit die periode die spannend is geschreven, zoals de schrijfster dat bij uitstek kan. Een aanrader dus!

Met welke beroemdheid zou u een gevangeniscel willen delen?
Ik wil niet in een gevangeniscel en er dus ook geen delen. Misschien is de achtergrond van deze vraag: “Over wie zou ik wel meer willen weten?” Dan antwoord ik: “Neelie Kroes, ik ben benieuwd naar haar verhaal, haar visie en haar beweegredenen.”

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven