Bart Jansen (universitair docent): Uit welke satanische krocht kan een passie voor ondernemingsrecht afkomstig zijn?

Bart Jansen studeerde tussen 2008 en 2016 rechtsgeleerdheid. Nu is hij gepromoveerd en doceert hij aan maar liefst drie universiteiten, waaronder eentje in Indonesië. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt hij terug op zijn studententijd.

Delen:

Bart Jansen (links) en confrère Farid (rechts) op de Nationale Strafrecht Pleit Competitie

Bart Jansen studeerde tussen 2008 en 2016 rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden en rondde de masters rechtsfilosofie en strafrecht af. Daarna begon hij aan zijn promotieonderzoek aan Nyenrode Business Universiteit over juridisch gedachte bedrijfsethiek, codes en protocollen. Tijdens zijn promotietraject en tevens thans verzorgt hij onderwijs aan de Universiteit van Amsterdam (algemene rechtsleer), de Universiteit Leiden (encyclopedie van de rechtswetenschap) en aan de rechtenfaculteit van Airlangga University in Soerabaja, Indonesië. Afgelopen januari promoveerde Bart op zijn rechtsfilosofische dissertatie Nomomorphology: Specters of Law in the Margins of Ethics. Per 1 september is hij assistent-professor Law, Philosophy, and Business Ethics aan Nyenrode.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Samen met de langlopende vriendschappen die ik heb gevormd op mijn studentenvereniging, heb ik tijdens het volgen van de masters fijne mensen leren kennen die ik niet missen kan. Wat ik ook erg leuk vond om te doen is deelnemen aan pleitconcoursen. Samen met confrère Farid was geen guerrilla te veel.
In algemene zin vind ik dat juristen sowieso heel gezellige mensen zijn, dus slechte herinneringen koester ik aan mijn studie niet. Behalve belastingrecht. Ik heb daar vijf keer over gedaan. Het was een vagevuur.

Wat was uw meest en wat uw minst favoriete vak?
Mijn meest favoriete rechtenvak was zonder twijfel rechtsfilosofie. Ik heb er ook m’n vak van gemaakt. Dat is niet voor niets. Daarnaast genoot ik erg van het keuzevak kunstfilosofie en ik volgde fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.
Minst favoriet was belastingrecht dus, maar – ik durf het bijna niet te zeggen nu ik op landgoed Nyenrode tot m’n nek ben ingegraven – ook ondernemingsrecht. Ik bevatte niet uit welke satanische krocht een eventuele passie voor deze rechtsgebieden afkomstig kon zijn. Nu geef ik zelf ondernemingsrecht en houd ik me bezig met corporate governance. Mijn aversie wordt langzaam milder en milder.

Bart Jansen over de juridisch gedachte ethiek, protocollen en bedrijfscodes - Mr. online
Bart als volgroeid academicus

Wie was voor u tijdens uw studie een inspiratiebron?
Andreas Kinneging herinner ik me als een docent met een hart van goud – die ging voor z’n studenten door het vuur. Ik ben daarnaast heel blij dat ik nog colleges van Hans Nieuwenhuis heb gehad: “Ik zag twee beren contracteren. Dat is pas een wonder!”, is een gevleugelde uitspraak van hem. Hij hield zich daarnaast bezig met ‘recht en literatuur’. Dat vind ik nog steeds leuk. Het jammere van afgestudeerd zijn is dat je colleges van goede docenten missen moet. Ik hoop natuurlijk aan dit soort docenten te kunnen tippen nu ik zelf het college-katheder bestier.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Ik was kunstgeschiedenis gaan studeren.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Bezoek het Pitt Rivers Museum in Oxford. Het is een indrukwekkende antropologische collectie, waarvan de bijzonderheid is dat alles gerangschikt is op onderwerp en niet op tijdperk of cultuur. Het is prachtig en tart iedere museologische moraal – alleen al daarom.

Bart Jansen was onlangs ook Mr. van de week. Lees hier het interview.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven