Bart Swier over onzorgvuldige montage bij tv-serie De Villa

Delen:

Bart Swier

Mr. van de week is Bart Swier. Hij maakte deel uit van de driekoppige commissie die in opdracht van RTL en tv-producent Blue Circle onderzocht of er bij de opnames van het reality tv-programma De Villa strafbare feiten zijn gepleegd.

Hoe kwam u in beeld voor deze klus?
Ik kwam in beeld omdat ik door Richard Korver, die de commissie heeft samengesteld, werd gevraagd om deel te nemen vanwege mijn kennis van zedendelicten. Als strafrechtadvocaat (en in mindere mate als rechter-plaatsvervanger) doe ik veel zedenzaken. Ik heb er lang geleden ook een boekje over geschreven.

De Villa, een vorm van guilty pleasure tv. Kunt u aan onze lezers uitleggen wat voor programma dat ook al weer was?
De Villa is een programma waar vier mannen aan vier vrouwen worden gekoppeld in een villa in Spanje waar ze drie dagen lang mogen feestvieren terwijl ze continu worden gefilmd

Vindt u het verantwoord om jonge mensen aan zo’n programma te laten deelnemen?
Als jonge mensen hier zorgvuldig voor worden gescreend, zie ik geen bezwaren.

In de uitzending van 13 november 2019 was te zien hoe een ogenschijnlijk onmachtige jonge vrouw wordt aangerand door een jongen. Hij trekt aan haar onderbroek en kruipt later met een deken over haar heen. Uit het onderzoek van uw commissie blijkt dat de jongen zich niet heeft misdragen. De montage en de voice over wekten die indruk wel. Wat zegt dat over RTL en Blue Circle?
Dat zegt over Blue Circle dat de montage onzorgvuldig was omdat er door de montage een onjuist beeld ontstond over zowel de jonge man als over de jonge vrouw. RTL4 had dit zo niet moeten uitzenden.

Hoe kwam de commissie tot de conclusie dat de jongen zich niet heeft misdragen?
De commissie heeft de ongemonteerde (ruwe) beelden bekeken en kwam unaniem tot de conclusie dat, anders dan uit de montage volgde, de vrouw niet onmachtig was: dat ze weliswaar gedronken had maar prima in staat was om aan te geven wat ze wel en niet wilde. De jongen luisterde daar ook naar en heeft zich dus niet schuldig gemaakt aan aanranding van deze vrouw.

Hoe kijkt u naar de rol van Tim Hofman (BNNVARA), die de zaak eerst opblies en nu heeft gerectificeerd?
Tim Hofman heeft volstrekt ten onrechte meermalen een onschuldige jonge man in de media een aanrander genoemd. Hofman is ook door de montage op het verkeerde been gezet maar heeft ten onrechte kennelijk geen enkele waarde gehecht aan de reactie van de jonge man dat hij niets verkeerd had gedaan. Wat mij betreft had Tim Hofman, met zijn bekendheid, daarna ook veel duidelijker moeten rectificeren. Misschien heb ik het gemist maar een duidelijke tweet van hem dat hij ten onrechte deze jonge man een aanrander heeft genoemd, had niet misstaan.

Eerlijk zeggen: keek u zelf ook naar De Villa?
Nee.

Als u het voor het zeggen had dan?
Als ik het voor het zeggen had, dan zou ik mijn voetbalclub Kampong morgen weer toestemming geven om te mogen trainen. Ik en mijn kinderen missen het voetballen enorm.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?
Ik ben sinds 1 april portefeuillehouder strafrecht van de Raad van de Amsterdamse Orde van Advocaten.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?
Op Rechtspraak.nl Ik lees vrijwel dagelijks de daar nieuwe gepubliceerde uitspraken.

Met wie zou u een gevangeniscel (of een kamer in De Villa) willen delen?
Ik zou wel een gevangeniscel willen delen met een vriend die kan schaken. In de Schaaknovelle beschrijft de schrijver Stefan Zweig briljant hoe een man in een Duitse isoleercel gek wordt als hij uit eenzaamheid tegen zich zelf gaat schaken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven