Basisbeurs voor alle rechtenstudenten

Delen:

beeld: Depositphotos

Rechtenstudenten hebben het zwaar. Stellan Smid pleit daarom voor een basisbeurs voor alle rechtenstudenten, zodat de druk eraf kan, wat de mentale gesteldheid erg goed zal doen.

Meer dan ooit kampen rechtenstudenten met psychische klachten. Oorzaak hiervoor is de prestatiedruk. De verwachtingen en eisen zijn torenhoog. De universiteit verwacht dat je 180 studiepunten in 3 jaar haalt. De toekomstige werkgever verwacht dat je geen minuut uit je neus eet. De sociale omgeving rekent erop dat je bij minimaal twee verenigingen lid bent. En papa en mama willen dat je gelukkig bent. Door het huidige leenstelsel is het niet meer mogelijk om de eeuwige rechtenstudent uit te hangen. Ik pleit daarom voor een basisbeurs voor alle rechtenstudenten, zodat ze een beetje gas kunnen terugnemen.

Ik neem u mee in het leven van een rechtenstudent aan de Rijksuniversiteit Groningen. Een week bevat ongeveer twaalf uur college, bij geen enkel uur is er een aanwezigheidsplicht. Het zal dus aan komen op de zelfstandigheid en de discipline van de studenten. Advocatenkantoren willen studenten die zich onderscheiden van de amorfe massa. Vereist is een bomvol curriculum vitae bestaande uit leerzame bijbanen, een bestuursjaar en een actief verenigingsleven. Vergeet natuurlijk niet een cijfergemiddelde van ruim een 7. Wie wil nou een nietsnut in dienst hebben? Per week kost het een heleboel uurtjes om zo’n CV op te bouwen. De verwachtingen zijn gigantisch. Op een gegeven moment bezwijkt de boekenwurm met depressiviteit of een burn-out als gevolg. Dit zorgt snel dat je een half jaar tot een jaar uit de roulatie bent. Geen studiepunt is binnen. Geen enkel college gevolgd maar wel 2000 euro aan collegegeld betaald. En weer een jaar maximaal geleend. Helaas overkomt dit zelfs, of juist vooral, de beste.

Opmerkelijk is het onderzoek van het ISO begin dit jaar. Het Interstedelijk Studenten Overleg heeft de effecten van het huidige leenstelsel onderzocht. Hieruit blijkt dat het leenstelsel een negatief effect heeft op de mentale gesteldheid van studenten. Het gevolg van het leenstelsel is dat studenten meer studiedruk ervaren, wat resulteert in toename van stress en grote kans op een burn-out. Dit komt dan nog eens bovenop de prestatiedruk van de rechtenstudenten. Door een basisbeurs te verlenen aan de juristen in de dop zal de prestatiedruk afnemen. Financiële stabiliteit zorgt voor veel rust, wat de mentale gesteldheid erg goed zal doen.

Van rechtenstudenten wordt meer geëist dan van andere studenten. Neem bijvoorbeeld bedrijfskundestudenten. De bedrijfskundestudent moet en kan meer colleges volgen. Ook hoeft hij zich minder zorgen te maken om wat advocatenkantoren van zijn cv vinden. Dat scheelt nogal een boel tijd. Die tijd waarin de rechtenstudent zich druk maakt om zijn toekomst.

Geachte wetgever, het is dus tijd dat u alle zwoegende rechtsgeleerdheidstudenten een basisbeurs geeft. Dit zal de wachtlijst voor de studentenpsycholoog ten goede komen. Een terugkeer van de basisbeurs zal ik helaas zelf als student nooit meemaken.

 

 

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven