Ben jij ‘meester in verstand’ of ‘meester in gevoel’?

Delen:

Als je een vakantie boekt, hoe neem je het besluit om jouw reis te boeken? Doe je dat met je hoofd of op gevoel?

Ik herinner mij de eerste opleidingsdag van mijn coachingsopleiding. Omdat ik tijdens mijn rechtenstudie had geleerd om vooral op mijn hoofd te vertrouwen, worstelde ik met de vraag: wat is nu verstand en wat is gevoel? Mijn docent vroeg mij om te gaan staan. Vervolgens stelde hij mij een tweede vraag waarvan ik het nog steeds merkwaardig vind dat ik die met “ja” heb beantwoord. Hij vroeg: “Mag ik je pijn doen?” Na mijn twijfelachtige bevestiging vroeg hij vervolgens om mijn beide handen met mijn handpalmen omhoog voor mij uit te steken. Vervolgens sloeg hij met zijn beide handen op mijn handen. “Dat wat je nu voelt, is gevoel. De rest is verstand.”

Tot op de dag van vandaag ben ik hem dankbaar voor deze les in voelen. Hoewel ik in mijn leven meermaals pijn heb ervaren (wie niet?), was ik vroeger Meester in het vermijden van het bijbehorende gevoel. Inmiddels weet ik dat dit een van mijn overlevingsstrategieën is geweest. Als klein meisje al voelde ik veel. Ik voelde of het prettig was om bij iemand te zijn. Ik voelde mij wel of niet ‘thuis’ in een bepaalde omgeving. Ook voelde ik vooral wat andere mensen voelden. Dat aanvoelen is – weet ik inmiddels – een prachtig en krachtig talent. Maar zoals dat vaker gaat met talenten was ik mij hiervan niet bewust. In plaats daarvan deed ik mijn best om mijn ‘anders zijn’ te compenseren en vermeed ik de in mijn ogen moeilijke gesprekken. Daarvoor moest ik namelijk eerst mijzelf helemaal accepteren. Zodat ik bestand zou zijn tegen de eventuele afwijzing vanuit mijn omgeving. Want vaak genoeg werd ontkend wat ik aanvoelde. Waarop ik mijn gedrag vervolgens aanpaste. Mijn behoefte om de harmonie te bewaren was lange tijd groter dan het vertrouwen om mijn gevoel als bewust confrontatietalent in te mogen zetten.

Die worsteling wil ik je besparen. Als ervaren reiziger geef ik je daarom een gratis reisadvies. Als je jezelf herkent in het plaatje van de ‘meer gevoelige’ mens: vertrouw op dit gevoel. Het is je richtingaanwijzer. Als het goed of juist niet goed voelt, ga het gesprek aan. Eerst met jezelf en daarna met je omgeving. Zo gebruik je je verstand waarvoor het bedoeld is.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven