Bij de Raad

Delen:

Oeioeioei, daar zit je dan als beschuldigde advocaat. Eén moment van onoplettendheid, lang geleden en je zit tegenover een tribunaal van vier vriendelijke, doch streng kijkende dames een activiteit van een paar jaar geleden te verdedigen. Met twintig sensatiebeluste advocaat-stagiaires achter je op de tribune, want die moeten allemaal voor de opleiding een zitting van de Raad van Discipline bijwonen en daarover een verslag schrijven. Ziehier.

Ik had me zo voorgesteld dat je toch wel flink zou moeten hebben geblunderd om als onderwerp van gesprek bij de Raad van Discipline te belanden. Het zou niet eens expres hoeven te zijn geweest. Fouten maken is nu eenmaal menselijk en wat je mening over advocaten ook is, het blijven in de kern gewoon mensen. Zo ging ik tijdens een opleidingsdag over ethiek (samen met de rest van de groep) de fout in. De vraag was of ik het goed zou vinden als een cliënt zijn sporttas een uurtje bij mij op kantoor zou laten staan terwijl hij een boodschap deed. Wij antwoordden volmondig ‘ja, natuurlijk’. Helemaal fout en evident tegen alle regels. Tenzij je de tijd neemt om eerst met je cliënt de inhoud van de tas door te nemen om te verifiëren dat er geen drugs, wapens of stapels bankbiljetten in zitten.

Stevig bevooroordeeld schoof ik op mijn plaats op de publieke tribune, klaar voor de voorstelling. De klacht die mij het meest is bijgebleven ging over een cliënt die zijn advocaat kwalijk nam dat deze hem geen factuur had gestuurd. – Laat dat maar even bezinken en focus op het woord ‘geen‘. – Ik wist al dat klachten over financiën de bulk van de tuchtrechtzaken vormen, maar daar had ik mij toch iets anders bij voorgesteld. De achtergrond van deze zaak was dat de advocaat weinig werkzaamheden voor de cliënt had uitgevoerd voordat hij inzag dat hij de zaak niet verder zou kunnen behandelen. Hij had dan ook, misschien uit de goedheid van zijn hart en misschien omdat hij al problemen met deze cliënt voelde aankomen, besloten om het versturen van een factuur achterwege te laten. Maar daar zat hij dan alsnog voor de tuchtraad! Goed voorbereid, het dossier nog eens doorgelopen en zelfs een pleitnotitie om aan de leden van de Raad te overhandigen. Ik had het met hem te doen.

Het hoogtepunt kwam aan het einde van de zitting, toen de voorzitter van de Raad aan de cliënt vroeg of hij, als hij alsnog een factuur van de advocaat zou krijgen, deze zou voldoen. Zijn antwoord: “Absoluut niet”. Behandeling gesloten.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven