Juridisch nieuws

Boekenmuur weerspiegelt notariskantoor

Pluk van de Petteflet, De ontdekking van de hemel, Hersenschimmen, Harry Potter, De kracht van het nu, Het portret van Dorian Gray: de boekenkast van het Utrechtse notariskantoor Van Grafhorst puilt uit. Alleen zijn het geen echte, maar geschilderde boeken. Op een dertig meter lange muur.

Het filmpje van de boekenkast op LinkedIn is al ruim 220.000 keer bekeken en leverde tot nu tot zo’n 600 commentaren op, vertelt Nick van Buitenen, initiator van de boekenkast. “Blijkbaar spreekt het enorm aan. Ik denk door het onverwachte: een notariskantoor dat een muur laat beschilderen door een graffitikunstenaar.” Van Buitenen is notaris bij Van Grafhorst Notarissen in Utrecht, en daarnaast voorzitter van de KNB. Grinnikend: “Ik plaats in die hoedanigheid regelmatig serieuze berichten op social media, maar dat levert nooit zoveel reacties op als dit.”

Leesfan

Het idee voor de muur ontstond toen Van Buitenen een foto zag van een door kunstenaar Jan Heinsbroek (alias Jan Is De Man) beschilderde zijgevel van een huizenblok. Buurtbewoners hadden er hun favoriete boek voor uitgekozen en het project zorgde voor verbinding in de buurt. “Dat sprak me aan. Bovendien ben ik een ongelooflijke leesfan en bekijk ik als ik bij mensen op bezoek graag hun boekenkast, dat zegt veel over iemand. Dus ik wilde ook wel zoiets.”

Kinderboeken

Zijn collega’s vonden het een leuk idee. Een saaie, dertig meter lange muur op het binnenterrein van het kantoor leende zich er prima voor. Alle medewerkers kozen een boek uit dat ze vereeuwigd wilden zien en afgelopen zomer ging Heinsbroek aan de slag met zijn graffitibussen. Het leverde een kleurrijk resultaat op. Er staan literaire meesterwerken op de muur, maar ook een biografie over Nelson Mandela, een reisgids en het zelfhulpboek Fokking druk. De Bijbel staat broederlijk naast de Koran-vertaling van Kader Abdolah. Medewerkers die niet zo van lezen houden kozen vaak een kinderboek, zo zijn verschillende werken van Annie M.G. Schmidt vereeuwigd. “Leuk dat Jip en Janneke erop staat. Door de link met jip-en-janneketaal − we zijn als kantoor al heel lang bezig met duidelijke taal in aktes – maar ook omdat er een verhaaltje is waarin Jip zegt dat hij geen meneer wil worden, maar notaris”, aldus Van Buitenen. Juridische boeken mochten niet in de kast. Daar is nog even discussie over geweest, maar “het gaat ons erom te laten zien wie we zijn, niet om wat we hier doen. Dat weet iedereen wel.”

Het Bureau

Zelf koos Van Buitenen voor Het Bureau van J.J. Voskuil, de romancyclus over het wel en wee op het Meertens Instituut. “Geweldige boeken, en natuurlijk door alle kantoorbeschrijvingen hier heel toepasselijk. En Jan heeft er nog een extra boek van mij bij gestopt: De eeuwige bron van Ayn Rand.”
Veel van de kamers, waaronder een aantal spreekkamers, hebben uitzicht op de boekenmuur. “Je hebt er meteen een praatje door met de klant; weer eens een ander onderwerp dan het weer. De meeste cliënten reageren enthousiast, al heb je een enkeling die het helemaal niet opvalt.”

Mooie weerspiegeling

Als je de geschilderde boekenkast bekijkt, wat zegt de inhoud ervan dan over Van Grafhorst Notarissen? “Dat het hier een heel divers gebeuren is. We zijn 35 verschillende mensen, hebben allemaal andere capaciteiten, voorkeuren, liefhebberijen, maar dat past best bij elkaar. Het is een mooie weerspiegeling van wie we zijn.”

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures