Bram Moszkowicz probeerde het nog één keer…

Delen:

De afgelopen tijd kreeg ik van verschillende mensen de vraag wat ik vind van het feit dat Bram Moszkovicz niet mag terugkeren als advocaat. Ja, wat vind je daar nou van…?

31 maart 2020 zal voor Bram Moszkovicz altijd een zwarte bladzijde zijn in de geschiedenis van zijn juridische carrière. De tuchtrechter besloot op die dag dat Moszkowicz “niet op overtuigende wijze heeft laten zien dat hij zijn gedrag blijvend heeft veranderd en hij heeft daar geen overtuigende waarborgen voor gegeven.”

Een tweede kans?

De vraag die hier centraal staat is natuurlijk: verdient Bram Moszkowicz een tweede kans? Mijn eerste gedachte zou zijn: Ja, iedereen verdient een tweede kans. Met name een van de beste strafrechtadvocaten van Nederland, die inmiddels ruim zeven jaar lang zijn grootste passie niet heeft kunnen uitoefenen. Zijn straf heeft hij inmiddels wel uitgezeten en zijn lesje heeft hij wel geleerd, was mijn eerste reactie. Waarom besloot het hof dan toch om Moszkovicz niet meer toe te laten in de advocatuur?

Oordeel van het hof

Het feit dat het hof oordeelt dat hij de afgelopen jaren enigszins veranderd is, betekent niet dat zijn “organisatorische maatregelen om nieuwe ontsporingen te voorkomen” voldoende overtuigend zijn. Daarnaast is het hof van mening dat de huidige onduidelijke financiële positie van Moszkowicz mogelijk invloed heeft op zijn verplichte onafhankelijkheid als advocaat. In 2013 werd Moszkowicz vanwege vele schendingen op het vlak van financiële integriteit geschrapt van het tableau. Zo kon hij op de zitting niet duidelijk aangeven hoe groot hij de kans acht dat er nog vorderingen komen naar aanleiding van zijn faillissement uit 2015. Een verklaring over de voorwaarden waaronder een derde zijn schuld aan de belastingdienst heeft afbetaald kon hij ook niet geven aan de rechter. Dat de voormalige advocaat tegenover de tuchtrechter opnieuw niet honderd procent transparant is over zijn financiële situatie, rekent de tuchtrechter hem dus extra aan. Het hof heeft de grote maatschappelijke verantwoordelijkheid die hoort bij het bekleden van een positie als advocaat zwaarder laten wegen dan het persoonlijke belang van Moszkowicz bij herinschrijving als advocaat.

Desondanks getuigde Moszkowicz ter zitting de grootste spijt. Hij gaf aan terecht bestraft te zijn, maar ook zeker veranderd te zijn. De Orde van de Advocaten blijft echter bang dat hij terugvalt in oude gewoonten. Mocht je je tijdens deze quarantaine dagen vervelen, kijk dan de korte documentaire op Videoland ‘Moszkowicz, erop of eronder’ en oordeel zelf.

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven