Carla Prins over de gevaarlijkste stoep van Nederland

Mr. van de week is Carla Prins. Zij is sinds 2002 letselschadejurist bij Pals Letselschade, dat vestigingen heeft in Den Haag, Emmen, Apeldoorn en Maastricht. Deze week kwam zij in het nieuws naar aanleiding van de verkiezing voor de Gevaarlijkste Stoep van Nederland, waar zij als jurylid bij betrokken was. Daarbij kwam de Bakemastraat in Delft als ‘winnaar’ uit de bus.

Delen:

Foto: Lourenz Ruiter

Wat was de aanleiding voor het organiseren van deze stoep-verkiezing?
Losse of missende tegels, gaten in de weg: gevaarlijke stoepen zorgen elk jaar weer voor duizenden ongevallen. Het belang van veilige stoepen klinkt misschien een beetje knullig. Maar door één stoep veiliger te maken, kunnen er al ontzettend veel ongevallen voorkomen worden. Met de verkiezing hoopten we dit aan te tonen en de verantwoordelijke gemeenten aan te sporen om iets aan de gevaarlijke stoepen te doen. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Waarom kunnen we bij de Bakemastraat in Delft beter een blokje om lopen?
De winnende stoep in Delft is gevaarlijk met name omdat het een ontzettend listige stoep is. Er is sprake van meerdere verzakte stoeptegels. Daarnaast zijn er tegels die omhoog staan, gebarsten zijn en er missen stukken tegel. Door al deze gebreken is de kans groot dat iemand ten val komt en daarbij (ernstig) letsel oploopt.

Hebben de drie ‘winnende’ stoepen juridische consequenties gehad, zoals vragen over letselschade of gerechtelijke procedures?
Voor zover mij bekend heeft niemand daadwerkelijk letsel opgelopen. Gelukkig maar, want de kans dat het mis had kunnen gaan is zeker groot.

Zijn er meer verkiezingen in de maak om gemeenten aan te sporen gevaarlijke obstakels weg te nemen?
Dat is heel goed mogelijk. Uit de vele inzendingen is gebleken dat er nogal wat openbare ruimten zijn die gevaarlijke situaties kunnen opleveren.

Als u het voor het zeggen had, dan ..
Was er meer gelijkheid en rechtvaardigheid in de wereld.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Die is er hopelijk nog niet geweest! In elke carrière, en zeker in het recht, blijf je groeien en jezelf ontwikkelen. Ik heb al veel bijzondere cliënten en zaken mogen begeleiden en hoop dat te blijven doen.

Wat is de meest opvallende ontwikkeling in uw vakgebied?
Door de Gedragscode Behandeling Letselschade en de daarbij behorende richtlijnen is de laatste jaren het klimaat op letselschadegebied niet meer zo “hard”. De belangen van het slachtoffer staan voorop en daar zijn gelukkig de meeste partijen aan de belangenbehartigers- en verzekeraarskant het met elkaar over eens. Wat ik wel verontrustend vind is dat er desondanks toch nog verzekeraars zijn die deze regels met voeten treden en vast blijven houden aan oude ideeën op het gebied van letselschaderegeling.

Wie is voor u een bron van inspiratie?
Mijn cliënten. Als letselschadejurist is er nooit iemand die bij de eerste kennismaking zegt “wat fijn jou te ontmoeten”. Er is sprake van leed maar ondanks dat kunnen de meeste mensen, mede door de hulp van mij en mijn collega’s, de draad weer oppakken. Die veerkracht inspireert mij.

Welk boek las u het laatst?
Bonuskind van Saskia Noort. Ik lees vooral thrillers en whodunit-verhalen.

Met welke beroemdheid zou u wel eens een wedstrijdje willen stoepranden?
Met Koningin Maxima. Nu het grootste deel van hun leven zich in beslotenheid afspeelt ben ik vooral benieuwd hoe zij de afgelopen twee jaar, met de combinatie van haar eigen werkzaamheden en het thuisonderwijs van haar drie dochters, de “ballen hoog heeft weten te houden”. Uit eigen ervaring weet ik namelijk maar al te goed dat thuiswerken en (schoolgaande) kinderen niet altijd samengaan.

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven